Tramp spreman da prvi put upotrebi VETO, ako Kongres glasa protiv zida


IZVOR: Tanjug, Republika - 17.02.2019 | 16:07


Predsednik SAD Donald Tramp spreman je da prvi put upotrebi veto, ako Kongres bude protiv njegove objave vanrednog stanja duž granice s Meksikom, izjavio je danas visoki Trampov savetnik Stiven Miler za TV Foks.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

- On će zaštiti svoju objavu vanrednog stanja - rekao je Miler na pitanje da li će Tramp upotrebiti veto ako Kongres ne podrži njegovu odluku, prenosi Asošijeted pres.

Tramp je vanredno stranje na granici s Meksikom objavio u petak sa željom da izbegne Kongres u finansiranju zida prema Meksiku, čemu se protive demokrate i odbijaju da u budžet bude uključeno i 5,7 milijardi dolara koliko je potrebno za njegovo podizanje.

Proglašenje vanrednog stanja mu dozvoljava da iskoristi federalna sredstva, ali se suočava s pravnim i politički izazovima.

Demokrate u Kongresu planiraju da podnesu predlog rezolucije kojom se odbacuje objava vanrednog stanja. I nekoliko republikanaca nagovestilo je da bi moglil da glasaju za taj predlog, ali, kako ocenjuje AP, pitanje je da li će biti dovoljno glasova da bi se poništio predsednikov veto.