Izetbegović: Srbija ne želi da prizna genocid, ali navikli smo da nam se dodaje so na ranu


IZVOR: Tanjug - 16.11.2018 | 19:22


Odlazeći predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je, povodom izjave premijerke Srbije da se u Srebrenici nije desio genocid, da su "Bošnjaci navikli da im se dodaje so na ranu".

Foto: Tanjug

Bakir Izetbegović

- Već smo navilki na te stvari i da nastavimo sa tim ljudima da živimo, komuniciramo, nastavimo da popravimo stvari. Mi pokušavamo to da popravimo - rekao je Izetbegović u intervjuu za regionalnu televiziju N1.

On je izneo tvrdnju da Srbija ne želi da prizna genocid, jer "ne želi da nosi tu hipoteku".

On je rekao i da su Bošnjaci pretrpeli razne nepravde i ocenio da je i sam Dejtonski sporazum nepravda.

- Ja sa tim (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem moram da popravim odnose, rešim pitanje granice jednog dana. Mi živimo sa Srbima - rekao je Izetbegović i dodao da pitanje granica nije rešeno za vreme njegovog mandata, jer je Srbija nudila "izmene koje nisu prihvatljive".

- Nude nam neke šume, ali to je stvar za Komisiju. To ne bi trebalo Bakir Izetbegović da prelomi sa Vučićem na nekoj večeri. Ne može se tako raditi, o svemu se može pričati, ali to treba da uradi Komisija - rekao je Izetbegović.

Upitan da prokomentariše novoizabrni sastav Predsedništva, Izetbegović je rekao da od predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i ostalih političara očekuje zrelije ponašanje

- Očekujem da će se Dodik odgovornije ponašati - rekao je Izetbegović.

On je rekao da SDA vidi kao "pobedničku stranku", koja je partner Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatske demokratske zajednice.