JOŠ 1 MANDAT PREKO NOĆI: HDZ 61, Rijeke pravde 42 na više od 99,3 odsto obrađenih biračkih mesta


IZVOR: Republika/D.B. - 18.04.2024 | 06:33


Donosimo rezultate i za ostale stranke.

Foto: pixabay.com
JOŠ 1 MANDAT PREKO NOĆI: HDZ 61, Rijeke pravde 42 na više od 99,3 odsto obrađenih biračkih mesta

Tokom noći HDZ je dobio još jedan mandat pa sada, nakon 99,3 posto obrađenih mesta, ima 61 mandat na održanim izborima u Hrvatskoj, prenosi Index.

Ovo su trenutni rezultati za ostale:

Rijeke pravde 42

Domovinski pokret 14

Most 11

Možemo 10

IDS 2

Nezavisna platforma sjever 2

Fokus 1

IZBORI

 

Izbori u jednoj zemlji su proces demokratskog odabira političkih predstavnika ili donošenja odluka putem glasanja građana. To je osnovna procedura demokratskih društava koja omogućava građanima da izaberu svoje lidere i utiču na političke procese.

Glavne karakteristike izbora uključuju:

  • Glasanje: Građani imaju pravo da glasaju za kandidate ili političke stranke koje podržavaju. Glasanje se obično obavlja na određenim izbornim mestima ili putem pošte.

  • Kandidati: Politički lideri ili kandidati se bore za različite političke pozicije, kao što su predsednik, premijer, članovi parlamenta ili lokalni zvaničnici.

  • Politčke stranke: U mnogim zemljama, političke stranke igraju ključnu ulogu u izbornim procesima. One predstavljaju različite političke platforme i programe koji se bore za podršku birača.

  • Izborni sistem: Svaka zemlja ima svoj izborni sistem koji određuje način izbora političkih predstavnika. Na primer, neke zemlje koriste proporcionalni sistem, dok druge koriste većinski sistem.

  • Nadgledanje izbora: U demokratskim zemljama, izbori se obično nadgledaju od strane nezavisnih izbornih komisija ili međunarodnih posmatrača kako bi se osigurala fer i transparentna procedura.

  • Cilj izbora je omogućiti građanima da izaberu svoje predstavnike i da izraze svoje političke preferencije. Osim toga, izbori su mehanizam za mirno prenošenje vlasti i promovisanje demokratskih vrednosti kao što su sloboda izražavanja i pravo na političko učešće.