KO JE MILOJKO SPAJIĆ? Novi premijer Crne Gore bio je ministar, a jedna stvar je posebno zanimljiva!


IZVOR: Republika - 31.10.2023 | 07:57


Jutros je Skupština Crne Gore izglasala 44. vladu. Za izbor nove vlade glasalo je 46 poslanika, dok je 19 bilo protiv, i jedan poslanik se uzdržao. Predsednik nove vlade je Milojko Spajić, lider Pokreta Evropa sad (PES).

Foto: YouTube/Printscreen
KO JE MILOJKO SPAJIĆ? Novi premijer Crne Gore bio je ministar, a jedna stvar je posebno zanimljiva!

Milojko Spajić je inače rođen 1987. u Pljevljima i tamo je završio osnovnu školu i gimnaziju.

U njegovoj biografiji navodi se da je dobio stipendiju japanske vlade kroz program Monbukagakusho stipendije.

Prva godina njegovih studija odvijala se na Osaka Univerzitetu, a zatim je diplomirao Ekonometriju i kvantitativnu ekonomiju na Fakultetu ekonomskih nauka na Saitama Univerzitetu. Takođe je proveo jedan semestar na razmeni na Tsinghua, najpoznatijem tehničkom univerzitetu u Kini.

Milojko Spajić je završio magistarske studije kao stipendista u Francuskoj, na HEC Paris, koja se prema Financial Times-u smatra najboljom školom za finansije u Evropi. Nakon završenog školovanja, radio je u globalnim bankarskim kompanijama, Citi Bank i Goldman Sachs, u gradovima kao što su Tokio i Singapur.

Takođe je bio partner u jednom Venture Capital fondu u Singapuru.

Godine 2020. se vratio u Crnu Goru. Pored maternjeg jezika, vladaju i sa šest svetskih jezika. Kao neafilirovana ličnost, postao je član savetničkog tima za nosioca izborne liste "Za budućnost Crne Gore" i mandatara za sastav Vlade, Zdravka Krivokapića. Obavljao je funkciju ministra finansija i socijalnog staranja od decembra 2020. do aprila 2022. godine.

BONUS VIDEO: