UDARNA PORUKA UPUĆENA IZ PEKINGA, KINA POVLAČI RADIKALAN KORAK: Nećemo mirno posmatrati situaciju!


IZVOR: Republika - 18.07.2022 | 07:41


Kina nije jedna od strana u ukrajinskoj krizi, ali neće samo mirno posmatrati situaciju, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji tokom telefonskog razgovora sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom.

Foto: Tanjug/AP
UDARNA PORUKA UPUĆENA IZ PEKINGA, KINA POVLAČI RADIKALAN KORAK: Nećemo mirno posmatrati situaciju!

Ji i Sijarto su u nedelju telefonom razgovarali o bilateralnim vezama između zemalja i ukrajinskoj krizi, navodi se u izveštaju kineske novinske agencije Sinhua.

Ruska državna medijska agencija RIA Novosti prenela je Jijeve reči:

- Kina nije jedna od strana u ukrajinskoj krizi, ali nećemo biti ravnodušni posmatrači. Nećemo dolivati ulje na vatru, uvek smo bili uporni i dosledni u podsticanju mira i pregovora - naveo je on.

Diplomata je naglasio da sve strane treba da izvuku pouke iz ukrajinske krize.

On je takođe dodao da sve strane treba da razgovaraju o stvaranju uravnotežene, efikasne i održive evropske bezbednosne arhitekture za postizanje trajnog mira.

Šojgu: Prioritet uništenje ukrajinskog oruzja dugog dometa

Foto: Tanjug/AP

 

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju ruske grupe Istok uključene u specijalnu operaciju u Ukrajini i naredio da prioritet bude uništavanje ukrajinskog raketnog i artiljerijskog naoružanja dugog dometa, kojima se granatira prostor Donbasa, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Šojgu je naredio komandantu grupe da prioritet bude uništavanje visokopreciznim oružjem ukrajinskih raketa i artiljerije dugog dometa, iz kojih se granatiraju stambena naselja u Donbasu i namerno pale polja sa žitom, kao i skladišta žita, prenosi RIA Novosti.

Šojgu je 16. jula izvršio inspekciju grupa Jug i Centar.