TRI GRADA ODREĐUJU KRAJ RATA! Rusi na putu da ostvare svoj primarni cilj: Ukrajinske službe objavile su detalje plana Kremlja u njihovoj zemlji!


IZVOR: Republika - 15.06.2022 | 08:13


Nakon Severodonjecka meta ruskih vojnika jeste Lisičanks, čijim bi osvajanjem oni zaposeli čitavu teritoriju LNR. Odatle bi preko dva mesta krenuli u bitku za DNR.

Foto: Tanjug/AP/printscreen
TRI GRADA ODREĐUJU KRAJ RATA! Rusi na putu da ostvare svoj primarni cilj: Ukrajinske službe objavile su detalje plana Kremlja u njihovoj zemlji!

Krvave borbe na istoku Ukrajine vode se već danima nesmanjenom žestinom u Severodonjecku, na teritoriji samoproglašene Luganske narodne republike (LNR), a ukoliko on padne u narednim danima, na meti ruskih snaga naći će se njemu susedni grad Lisičansk, a odmah potom i Jampil i Seversk.

To su obelodanile ukrajinske bezbednosne službe, navodeći da se u krugu Jampila i Severska u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici (DNR) nalazi i gradić Liman, koji je krajem maja pao u ruke vojske Ruske Federacije.

Foto: Tanjug/AP

 

 

To sada praktično znači da više nema prepreka da armija predsednika Vladimira Putina nastavi pohod ka ostvarenju jednog od glavnih ciljeva od početka invazije na Ukrajinu 24. februara - "osvajanje LNR i početak konačnog oslobađanja teritorije DNR".

Podsetimo, veći deo te oblasti je još pod kontrolom ukrajinskih zvaničnika, čiji su centri u gradovima Slavjansku i Kramatorsku. Veruje se da je, ukoliko dođe do probijanja fronta ka Slavjansku, pad DNR u ruke Rusije gotovo izvestan. 

Istovremeno, prema navodima ukrajinskih zvaničnika, u Severodonjecku situacija iz sata u sat postaje sve dramatičnija. Srušena su sva tri mosta preko reke Severski Donjec, koji su taj grad povezivali s ostatkom Ukrajine, a vojska bivše republike SSSR naterana je na povlačenje.

Preostalim borcima vernim Kijevu, kako se strahuje, crno se piše.

- Situacija u Severodonjecku je izuzetno pogoršana - Rusi uništavaju nebodere i fabriku Azot - objavio je Serhij Gajdaj, guverner regije Lugansk, govoreći o fabrici u kojoj se, prema poslednjim informacijama, krije oko 500 civila, među kojima je čak 40 dece.

Foto: Tanjug/AP/profimedia

 

Ipak, juče je gradonačelnik Severodonjecka Oleksandar Strjuk izjavio da je evakuacija građana iz opkoljenog grada nastavljena dok traje zatišje u borbama. 

- Načini povezivanja s gradom su prilično teški, ali postoje - rekao je Strjuk uprkos navodima da je zbog rušenja mostova evakuacija praktično nemoguća.

Odvođenje civila juče je nastavljeno i u Lisičansku, što ukazuje na to da je taj grad definitivno naredna meta ruske vojske.

- Pod teškim smo artiljerijskim napadom iz pravca gde se nalazi ruska vojska. Ovo je pravi pakao - istakao je regionalni guverner ukrajinske Luganske oblasti Serhij Gajdaj.

Inače, strategija uništavanja mostova bila je način na koji su ukrajinske snage sprečavale rusku vojsku da napreduje ka većim gradovima. Tako je prošlog meseca srušen prvi prelaz na reci Severski Donjec kada je, prema navodima zapadnih medija, ubijeno na stotine boraca Ruske Federacije i uništeno na desetine njihovih oklopnih vozila.

Drugi most je uništen 11. juna na isti način, ali s nešto manje gubitaka, dok razaranje trećeg nije razjašnjeno. Veruje se, naime, da su to mogli da urade i sami Rusi. 

Uprkos napredovanju ruskih snaga, ali i različitih najava da bi saveznici Ukrajine sa zapada, pa i NATO, mogli da promene pristup u rešavanju krize na tlu bivše republike SSSR, predsednik te zemlje Volodimir Zelenski je poručio svom narodu da će vratiti svaki "metar otete zemlje", pa i poluostrvo Krim.

- Ukrajinska zastava ponovo će se vijoriti iznad Jalte i Sudaka, iznad Džankoja i Jevpatorije. Oslobodićemo Krim - poručio je Zelenski u video-poruci, govoreći o poluostrvu koje se još 2014. referendumom odvojilo od Ukrajine i pripojilo Ruskoj Federaciji.

Ključni gradovi

Lisičanks

Ako padne nakon Severodonjecka, može se reći da je Rusija oslobodila čitavu oblast LNR.

Veruje se da će nakon toga krenuti ka teritoriji DNR Jampil Nakon povezivanja Severodonjecka i Lisičanksa očekuje se da ruska vojska krenuti ka tom gradskom naselju, koje je ukrajinska vojska uspela u junu 2014. da oslobodi od ruskih separatista
Seversk Oko tog grada su 2014. takođe vođene jake borbe između ukrajinskih snaga i proruskih separatista koji su se, na kraju, povukli potpisivanjem primirja u Ženevi.

Slavjansk

Ukoliko ruske snage osvoje Lisičansk, pa krenu preko Jampila i Severska, stižu do Slavjanska, jednog od glavnih uporišta Ukrajinaca u DNR. Prošle nedelje je prvi zamenik ministra informisanja DNR Danil Bezsonov istakao da bi juriš na taj grad mogao da počne kad bude osvojeno naselje Nikolajevka, koje se nalazi na brdu iznad Slavjanska

Harkov

Britanski obaveštajci juče su saopštili da su zapadne snage ruske vojske napravile manji napredak u sektoru Harkova

Liman

Bio je jedan od ključnih gradova na putu ruske vojske ka Slavjansku, a pao je pod njenu kontrolu krajem maja

Kramatorsk

On je centar ukrajinske države na području samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) i veruje se da je krajnji cilj ruske vojske 

Severodonjeck

Očekuje se da će grad svakog trenutka i zvanično pasti nakon što je ruska vojska naterala ukrajinske snage na povlačenje. Reč je o gradu koji je privremeno sedište administracije Luganske oblasti, pa je zato i bio jedna od ključnih meta Rusa. Pre rata je imao nešto više od 109.000 stanovnika

Donjeck pod granatama, gađani porodilište i pijaca

Ukrajinske snage nastavile su juče da granatiraju grad Donjeck na istoku Ukrajine, a tim povodom se oglasio i portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, budući da su se na meti projektila našli porodilište i pijaca. U ponedeljak, prema izvorima iz grupa proruskih separatista, stradalo je pet osoba, među kojima je i jedno dete.
- Videli smo medijske izveštaje o porodilištu u Donjecku. Ovo izaziva izuzetnu zabrinutost. Svaki napad na civilnu infrastrukturu, posebno na medicinske ustanove, očigledno je kršenje međunarodnog prava - poručio je zvaničnik UN.
Ruski mediji su i juče izveštavali o nesmanjenom intenzitetu ukrajinskih udara na civilne položaje. 

Nađena još jedna masovna grobnica

Ukrajinski istražitelji ekshumirali su sedam tela iz improvizovanih grobnica u šumi u blizini Kijeva, a ukrajinska policija tvrdi da se radi o civilima koje su ubile ruske snage tokom okupacije tog područja.

Telima su, navodno, bile vezane ruke i noge, a pre smrti su brutalno mučeni, pa bačeni u raku. Moskva je negirala odgovornost za smrt ljudi čija su tela pronađena u ponedeljak kod sela Vorzel, na oko 10 kilometara od grada Buče.

Evo šta znači rušenje i poslednjeg mosta na reci Severski Donjec

Poslednji od tri mosta na reci Severski Donjec, koji su povezivali grad Severodonjeck s ostatkom Ukrajine, dignut je u vazduh u ponedeljak kasno uveče. Sada više ne postoji način da se evakuišu građani ili da im se pošalje pomoć kopnenim putem jer su ruske snage već uveliko zauzele regione na severozapadu i istoku zemlje. Mostovi su bili poslednja veza Severodonjecka s njegovim partnerskim gradom Lisičanskom. To znači da Rusija sada kontroliše većinu istočnog regiona Ukrajine, Luganske oblasti, koji je uglavnom naseljen separatistima. Ukoliko ruske snage osvoje i Lisičansk, čitava teritorija LNR biće pod kontrolom ruske vojske, pa se očekuje da bi ona mogla da krene ka ostvarivanja svog narednog cilja - "oslobađanje teritorije samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR)".
S padom poslednjeg mosta situacija je postala prilično sumorna za preostale ukrajinske vojnike koji se još bore na toj teritoriji. Eduard Basurin, vojni predstavnik proruske DNR, rekao je da oni imaju izbor ili da se predaju ili umru.