BAJDEN NA KORAK DO KRUCIJALNE ODLUKE, OVO ĆE RAZBESNETI PUTINA: Ako se obistine najave, ništa više neće biti isto! PREKRETNICA NA ISTOČNOM FRONTU (VIDEO)


IZVOR: Republika - 27.05.2022 | 07:22


Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena na korak je od krupne odluke koja bi mogla da u potpunosti promeni situaciju na Istočnom frontu, pošto SAD razmatraju slanje modernih raketnih sistema u Ukrajinu, piše CNN.

Foto: Tanjug/AP/profimedia/printscreen
BAJDEN NA KORAK DO KRUCIJALNE ODLUKE, OVO ĆE RAZBESNETI PUTINA: Ako se obistine najave, ništa više neće biti isto! PREKRETNICA NA ISTOČNOM FRONTU (VIDEO)

Napredni raketni sistemi dugog dometa (MLRS), koji mogu da ispale ogroman broj raketa na mete udaljene stotinama kilometara odavno su želja Kijeva i predsednika Volodimira Zelenskog, a kako se čini SAD bi uskoro mogle da ih isporuče Ukrajini.

Ukoliko se to zaista i dogodi, kako navodi CNN, to bi moglo da znači i prekretnicu u ratu Kijeva sa Moskvom.

- Bajdenova administracija nedeljama se kolebala da pošalje moderno naoružanje u Ukrajinu iz straha da bi Ukrajinci mogli da ih koriste za ofanzivne napada na rusku teritoriju. Ipak, Bela kuća sada više naginje ideji da se moderni raketni sistemi pošalju u Kijev u sklopu većeg paketa vojne i bezbednosne pomoći toj zemlji. Sve bi moglo da se dogodi već naredne nedelje - navodi CNN pozivajući se na reči više američkih neimenovanih zvaničnika.

Prema raspoloživim podacija koje objavljuju Zapadni mediji, Ukrajina je SAD tražila i raketne sisteme visoke pokretljivosti (MLRS), koji su znatno lakši ali koji mogu da ispaljuju istu municiju kao MLRS.

Kako navodi CNN, odluka da li će se Ukrajina naoružati modernim naoružanjem jedna je od ključnih oko koje se lome koplja u SAD, pošto postoji bojazan da bi slanje savremenih raketnih sistema moglo da utiče na "američku vojnu spremnost".

- Svako korišćenje naoružanja iz postojećih zaliha uključuje pregled njegovog potencijalnog uticaja na američku vojnu spremnost. Sa prethodnim povlačenjima, rizik je bio „relativno nizak“ - rekao je general Mark Mili.

- Vojska veoma, veoma pažljivo posmatra kako bi se uverila da zalihe ne padnu ispod nivoa koji stvara veći rizik - dodao je on.

Inače, od početka ruske invazije na Ukrajinu Kijev je konstantno tražio moderno oružje od saveznika, a poslednji koji je to učinio bio je ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba.

- Ako vam je zaista stalo do Ukrajine, oružje, oružje i oružje - rekao je nedavno Kuleba koji nije propustio priliku da kritikuje Zapad za sporost u dopremanju raketnih sistema i municije.

- Moja najmanje omiljena fraza je: "Radimo na tome". To mrzim. Ili recite - "Biće" ili "Neće biti" - naglasio je Kuleba.