OTKRIVAMO! "KAVČANI" I "ŠKALJARCI" na isti način izmiču policiji! Odu u UKRAJINU, umru i vrate se!


IZVOR: Slađana STEPANOVIĆ - 28.03.2022 | 04:30


Na ukrajinskom ratištu balkanske mafijaše proglašavaju mrtvim, pa oni s lažnim dokumentima i novim identitetom u Evropi nastavljaju narko-biznis.

Foto: youtube.com/printscreen
OTKRIVAMO! "KAVČANI" I "ŠKALJARCI" na isti način izmiču policiji! Odu u UKRAJINU, umru i vrate se!

Pripadnici kavačkog i škaljarskog klana su pod pritiskom Evropola, Interpola i balkanskih policija pronašli novi trik da bi nastavili trgovinu kokainom.

Rat u Ukrajini iskoristili su da na teritoriji te zemlje izbrišu identitet, prošlost i zavaraju policijsku poteru. Oni odlaze u međunarodne plaćeničke jedinice da se bore na strani Ukrajine ili su regrutovani u zatvorima u toj zemlji još pre početka sukoba za paravojne odrede kakav je Azov.

U Ukrajini, navodno, ginu da bi se potom vratili u druge evropske zemlje s falsifikovanim dokumentima. Narko-biznis se tako nastavlja.

Prema saznanjima naših bezbednosnih službi, nekoliko grupa "škaljaraca" i "kavčana" već je sprovelo u delo ovaj plan.

Pacovski kanali

- Daleko od toga da to rade zajedno. Oba klana, poučena iskustvima drugih kriminalaca koji su se prijavili da u paravojnim ili legionarskim jedinicama ratuju na strani Ukrajine, tamo odlaze ponaosob, pažljivo proveravajući kretanje onih drugih. Evo u čemu je trik. Postoje indicije da je nekoliko pripadnika oba klana još pre početka sukoba bilo u tamošnjim zatvorima regrutovano za ukrajinske snage. Uspeli su, međutim, da pobegnu, a njihove porodice su odmah prijavile "nestanak". Posle 30 dana proglašeni su mrtvim, a za mrtvima ne postoje poternice. U ovaj plan su, naravno, uključeni i korumpirani Ukrajinci, koji peglaju izveštaje i "mrtve" mafijaše pacovskim kanalima prebacuju preko granice. "Umrli" s falš dokumentima i novim identitetom nastavljaju biznis - objašnjava izvor Srpskog telegrafa i Republike blizak bezbednosnim službama.

Ovaj plan, po svemu sudeći, funkcioniše još pre početka ruske operacije u Ukrajini. Od 2014. tamo se vode borbe od Krima do Donbasa, a na tom terenu je veoma aktivan desničarski bataljon Azov pod okriljem ministarstva unutrašnjih poslova.

- Ovakvi odredi, što su pokazali sukobi širom sveta, okupljaju ekstremne, desničarske i kriminalne strukture. Sve trupe se u ratnim dejstvima pomeraju, pod bombama nestaju ljudi, ali i dokumentacija. Mnogo je i dezertera. U toj situaciji teško je voditi preciznu evidenciju gde je ko, a još teže proveravati da li je neko došao u Ukrajinu ili je napustio, recimo, s lažnim dokumentima - navodi naš sagovornik.

Ponuda koja se ne odbija

Kroz ukrajinske medije je uoči početka ruske operacije procurila informacija da je "škaljarcima" Petru Jovanoviću, Stefanu Đukiću, Emilu Tuzoviću i Milanu Brankoviću, koji su uhapšeni zbog pokušaja ubistva šefa "kavčana" Radoja Zvicera 23. maja 2020. u Kijevu, ponuđeno da se priključe odbrani Ukrajine.

LEGIONARI SA SS SIMBOLIMA


Azov je bio dobrovoljačka policija formirana u gradu Berđansku da podrži ukrajinsku vojsku u njenoj borbi protiv proruskih separatista u istočnoj Ukrajini. Prvo su se zalagali za jedinstvo istočnoslovenskih naroda - Rusa, Belorusa i Ukrajinaca, a pažnja je skrenuta na njihov simbol, koji je korišćen i u SS trupama tokom Drugog svetskog rata, tzv. volfsangel.

U leto 2014, tada skromne snage Azova, učestvovale su u preuzimanju Marijupolja od proruskih separatista. Kao bataljon, deluju od jeseni 2014, a prema pisanju medija, pre ruske invazije na Ukrajinu imali su oko 1.000 boraca. Intenzivno koriste društvene mreže da regrutuju ekstremne desničare iz drugih zemalja Evrope.

Isti izvori naveli su i da su Đukić i Tuzović u decembru 2020. planirali bekstvo iz pritvora. To je otkrilo Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, koje je dešifrovalo telefon s aplikacijom Skaj jednog od pripadnika Đukićeve grupe. Zbog toga su ovi "škaljarci" i postali kandidati za ukrajinsku ratnu ponudu.

Bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti Božidar Spasić potvrđuje ova saznanja.

- Postoje podaci da je desetak državljana Srbije, od toga su i neki pripadnici škaljarskog i kavačkog klana, prihvatilo tu ponudu i da se trenutno još nalaze na nekim delovima ratišta. Ima naznaka, međutim, da su neki od njih već prebegli na zapad, kao bivši građani Ukrajine. Ukrajinci su čak u stanju da izdaju i lažne beloruske pasoše i još neke istočnih zemalja. Za regrutovane zatvorenike koji napuštaju Ukrajinu postoji ruta: Poljska, zapadna Nemačka, pa dalje ka Francuskoj - objašnjava Spasić.

KAZNENI BATALJON IZ 10 ZATVORA

Podaci stranih obaveštajnih službi ukazuju da su ukrajinske vlasti donele odluku čim je započeo proces vojne operacije Rusije na Ukrajinu, u kojoj ima više od 10 velikih zatvora, da se odatle angažuju određeni kriminalci, ne samo Ukrajinci već i oni koji se nalaze na izdržavanju kazne s Balkana iz zapadne Evrope, navodi Božidar Spasić.

- Oni su nazvani kazneni bataljon, što znači da u ratu nemaju nikakve granice u delovanju. Ponuda je bila sledeća: "Idete da se borite protiv Rusa, imate platu 1.000 dolara mesečno. Za svakog ubijenog ruskog vojnika od 500 do 700 dolara, a ukoliko im uzmete oružje, recimo tenkove ili samohodna oružja, tu je nagrada od 5.000 dolara" - opisuje Spasić za Srpski telegraf i dodaje da će im Ukrajinci posle, u proseku, pet meseci nabaviti lažne putne isprave i osloboditi ih obaveza.

 

Bonus video: