UDARNE INFORMACIJE IZ KIJEVA, UKRAJINA SPREMNA DA RAZGOVARA I O NEUTRALNOM STATUSU: Vesti koje ohrabruju, OVO JE PREKRETNICA!


IZVOR: Republika - 25.02.2022 | 11:43 >> 11:58


Ukrajina želi mir i spremna je za razgovore sa Rusijom, uključujući i o neutralnom statusu prema NATO alijansi, rekao je za Rojters savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Mihailo Podoljak.

Foto: Tanjug/AP
UDARNE INFORMACIJE IZ KIJEVA, UKRAJINA SPREMNA DA RAZGOVARA I O NEUTRALNOM STATUSU: Vesti koje ohrabruju, OVO JE PREKRETNICA!

- Ako su razgovori mogući, trebalo bi da se održe. Ako u Moskvi kažu da žele razgovore, uključujući i o neutralnom statusu, ne bojimo ih se - kazao je Podoljak za Rojters.

Dodao je da je „spremnost Ukrajine za razgovor deo njihovog upornog teženja miru".

Ukrajina trenutno nije članica NATO ili EU, mada želi da uđe u oba saveza, protiv čega je Rusija, podseća agencija.

Ukrajina se odrekla nuklearnog naoružanja pošto je stekla nezavisnost od nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, u zamenu za bezbednosne garancije evropskih zemalja.

Nakon prodemokratskih protesta u kojima 2014. je zbačen proruski orijentisan ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, Moskva je anektirala crnomorsko ostrvo Krim i počela da podržava pobunjenike na istoku zemlje koji se bori protiv centralne vlade u Kijevu.

Sedam godina kasnije, ruski predsednik Vladimir Putin započeo je juče invaziju na Ukrajinu, a njegove trupe ušle su u Kijev danas.