MILANOVIĆ RAŠČEREČEN ZBOG PUTINA: On je distrubuter propagande Kremlja i učesnik humanitarne agresije na Ukrajinu, od njega se ogradili i HRVATI!


IZVOR: Republika - 27.01.2022 | 11:01


Nastavljeni su brutalni napadi na hrvatskog predsednika Zorana Milanovića nakon što je javno istakao da ne bi slao svoje vojnike da ratuju u Hrvatskoj.

Foto: Tanjug/AP
MILANOVIĆ RAŠČEREČEN ZBOG PUTINA: On je distrubuter propagande Kremlja i učesnik humanitarne agresije na Ukrajinu, od njega se ogradili i HRVATI!

Hrvatski predsednik Zoran Milanović našao se na žestokom udaru nakon što je otvoreno početkom nedelje priznao kako bi u slučaju eventualnog rata u Ukrajini on povukao vojnike svoje zemlje iz te ugrožene teritorije, istovremeno nazvavši bivšu republiku SSSR najkorumpiranijom državom u Evropi kojoj nije mesto u NATO.

Zbog takvog nastupa je čelnik Lijepe njihove, zemlje koja je članica EU i Alijanse, izazvao ogromno zaprepašćenje kako u tim savezima, tako i u Ukrajini, gde je prepoznat kao ''propagandista Kremlja'', ali i učesnik ''humanitarne agresije na Ukrajinu''.

Naime, ukrajinska stranica Peacemaker, koju je osnovao političar Georgi Tuka, dodala je Milanovića u svoj registar okarkterisavši ga kao ''saučesnika ruskih osvajača", distributera kremaljske propagande", "učesnika u informativnim specijalnim operacijama Kremlja" i osobu "koja podržava i opavdava rusku agresiju na Ukrajinu''. Na sve to je zvanični Kijev juče tražio izvinjenje od Milanovića zbog izrečenih uvreda i najavio demarš. Nisu pomogle ni reči hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji se izvinio Ukrajincima i na račun šefa svoje države izrekao salve uvreda. 

- Mora da je nešto popio ili su mu Krašu dali neku bombonicu - rekao je Plenković aludirajući na činjenicu da je Milanović situaciju u Ukrajini komentarisao tokom posete fabrici čokolada Kraš.     

Od izjave hrvatskog lidera ogradio se i ministar spoljnih poslova te zemlje Gordan Grlić Radman, naglasivši kako Milanovićeve izjave ne predstavljaju zvanični stav čitave zemlje.  

S druge strane, brojni ruski mediji preneli su njegovu izjavu s oduševljenjem, navodeći kako je Milanović rekao ono što misle i svi drugi lideri zemalja članica EU, ali o tome ne žele da javno govore. Takvog je mišljenja i analitičar HSE Centra za evropske studije Timofej Bordačov koji je istakao da je Milanovićeva izjava samo vrh sante leda. 

- Evropski političari su svesni da Vašington pokušava da uvede Evropu u konflikt. Baš zbog toga svaka evropska zemlja pokušava da nametne svoja pravila. Na primer, Nemačka i Francuska pokušavaju da se drže podalje od cele priče, ali je predsednik Hrvatske javno izrekao ono što brojni trenutno misle - kazao je on u intervjuu za Raša tajms.   

Podsetimo, Milanović je u utorak u javnom obraćanju najavio kako će neće slati hrvatske vojnike u Ukrajinu ako dođe do eskalacije.   

- To nema veze s Ukrajinom, nego s Bajdenovom politikom u kojoj vidim nekonzistentnost i opasno ponašanje. Ovo se događa u predgrađu glavnog grada Rusije i načini postoje da se Ukrajina sačuva, bar 99 odsto i da joj se ekonomski pomogne - istakao je Milanović, između ostalog. 

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski besan na Milanovića 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odgovorio je Milanoviću u međuvremenu putem Tvitera, a Ukrajina je pozvala šefa Hrvatske na javno odricanje od uvredljivih izjava te da se one više ne ponavljaju. 

- Da je na granici s Hrvatskom više od stotinu hiljada vojnika, predsednik Milanović posetu ukrajinskog premijera Zagrebu ne bi nazvao šarlatanstvom, nego demonstracijom solidarnosti i društva - napisao je Zelenski.