MONSTRUM SILOVAO TRUDNU SRPKINJU, DOBIO SEDAM GODINA ROBIJE: Zločin iz 1992. dobio epilog, doneta presuda!


IZVOR: Republika - 21.12.2021 | 13:34


Adem Kostjerevac, nekadašnji pripadnik Vojne policije Prve Muslimanske brigade Zvornik takozvane Armije BiH, osuđen je na sedam godina zatvora zbog silovanja trudne srpkinje 1992. godine.

Foto: Tužilaštvo BiH
MONSTRUM SILOVAO TRUDNU SRPKINJU, DOBIO SEDAM GODINA ROBIJE: Zločin iz 1992. dobio epilog, doneta presuda!

Radi se o drugostepenom postupku, budući da je Sud BiH u prvostepenom procesu doneo odbijajuću presudu, zaključivši da nisu ispunjeni uslovi za vođenje krivičnog postupka jer Kostjerevac tokom istrage nije ispitan u skladu s propisima.

Tužilaštvo BiH je na tu odluku uložilo žalbu koja je usvojena zbog povreda postupka i drugostepeni postupak je vođen pred Apelacionim većem.

Kako piše Detektor sudija Staniša Gluhajić je u obrazloženju presude naveo da je Kostjerevac neutvrđenog datuma u vremenskom periodu od 19. septembra do 4. oktobra 1992. godine u prostorijama Smajila Junuzovića u selu Bajrići na području Zvornika silovao A.O.

- U više navrata, a najmanje dvaput, prisilio je na seksualni odnos A.O., koja je u to vreme bila u drugom stanju, upotrebom sile, naređivao joj da skine sa sebe svu odeću, što je oštećena, plašeći se za svoj život i uradila, te joj rekao da legne, nakon čega ju je Kostjerevac Adem silovao, a usled čega je A.O. izgubila trudnoću - rekao je Gluhajić.

Foto: Profimedia

 

Apelaciono veće je na obnovljenom suđenju prihvatilo dokaze iz prvostepenog postupka, kao i nekoliko novih dokumenata Tužilaštva koji se odnose na korespondenciju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), odakle je Kostjerevac izručen u junu 2020. godine.

- Veće je utvrdilo da je postojala naredba o sprovođenju istrage protiv Kostjerevca - rekao je Gluhajić, dodajući da su odbačene tvrdnje odbrane kako on nije ispitan u skladu s propisima, zbog čega je i ukinuta prvostepena presuda.

Gluhajić je naveo da je Sud BiH neosporno utvrdio da je oštećena A.O. van svake sumnje identifikovala Kostjerevca kao silovatelja.

U izrečenu kaznu kaznu zatvora Kostjerevcu je uračunato vreme provedeno u pritvoru.

Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba Apelacionom veću Suda BiH.