HRVATI NAČISTO PROLUPALI - PRISVOJILI ĆEVAPE I DALI IM NOVO IME! Razlog je šokantan!


IZVOR: Republika - 30.09.2021 | 08:09


Jedan hrvatski restorandžija odlučio je da prisvoji čuveno jelo kao svoje, ali mu je samo promenio ime da bi, kako sam otkriva, to bilo nešto hrvatsko.

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Hrvati prisvojili i ćevape, pa im samo promenili ime 

Našim komšijama u Hrvatskoj definitivno ne nedostaje kreativnosti kada je u pitanju osmišljavanje novih najrazličitijih reči za mnogobrojne pojmove samo da bi postigli jedno - da oni budu drugačiji nego u srpskom jeziku. 

To je pokazao i vlasnik jednog restorana na Kajzerici, Domagoj Delač, koji je odlučio da u svom lokalu ćevape nazove potpuno novim imenom. Tako će, svi oni koji požele da se počaste jednim od omiljenih jela s ovih prostora morati da naruče mljevenike. 

Restorandžijino objašljenje da učini tako nešto je krajnje bizarno, ali i prepuno nelogičnosti, budući da je istakao da se za novo ime jela odlučio kako ne bi uvredio komšije iz Bosne i Hercegovine. Zaboravio je, međutim, da se promenom imena ne postiže ništa po pitanju prisvajanja nečije tradicije.

S obzirom na to da se BiH smatra zemljom ćevapa, odlučili smo da pokrenemo nešto što bi baš bilo naše - hrvatsko. Da ne bismo uvredili ljude iz susedne države i nazvali ih ćevapima, odlučili smo da napravimo mljevenike - naglasio je Delač, prenosi Mondo.  

Kako kaže, dugo su isprobavali sastojke za "mljevenike" kako bi došli do savršenih.

- Kod nas će se mljevenici sastojati od svinjetine i junetine, u razmeri u kojoj će prevladavati junetina, ali će svinjski but dati dovoljno masnoće da mljevenik bude poprilično sočan - naglasio je on i dodao da se mljevenik služi u pica testu uz francusku salatu i mnogo luka.

Podsetimo, Hrvati su poznati po redovnom "izbacivanju" najnovijih reči i izraza, a u martu su izborom časopisa Jezik i Fondacija "Dr Ivan Šreter" izdvojene tri koje su poslednjih meseci posebno briljirale - dišnik je respirator, kihobran je za štitnik od kijanja i rukozborac - osoba koja se služi znakovnim jezikom.