VIŠE NEMA DILEME: Poznato kad i gde će biti ustoličen mitropolit Joanikije


IZVOR: Mitropolit Joanikije biće ustoličen 5. septembra na Cetinju - 25.08.2021 | 06:30


Mitropolit crnogorsko primorski SPC Joanikije potvrdio je da će njegovo ustoličenje 5. septembra biti na Cetinju, uprkos pozivima da zbog podignutih tenzija ono bude izmešteno.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Mitropolit Joanikije

- Podrazumijeva se da će to biti na Cetinju - odgovorio je Joanikije na pitanje “Vijesti”, ne želeći da detaljnije komentariše.

Jedan od lidera Demokratskog fronta i član Veća za nacionalnu bezbednost Milan Knežević, juče je najavio da će Veće i Savet za odbranu i bezbednost odlučiti gde će biti postavljenje mitropolita - na Cetinju ili u Podgorici.

Naveo je i da je njegov stav da ono bude u Cetinjskom manastiru i da neće podržati nijedan drugi predlog, osim ako ne bude došao od crkve.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, sa Joanikijem se pre 15-ak dana sastao potpredsednik Vlade Dritan Abazović, nadležan za sektor bezbednosti.
 

Foto: youtube.com/printskrin

Dritan Abazović

Tada je mitropolit, kako je rečeno Vijestima, “bio otvoren za sve opcije”, ali je, kako dodaje portal, nekoliko dana kasnije, na sastanku sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i šefom policije Zoranom Brđaninom odbacio mogućnost da se ustoličenje održi na drugom mestu.

To je potvrdio i u obraćanju javnosti u neđelju, kada je naveo da se on hirotonisao pre pune 22 godine upravo u Cetinjskom manastiru i da "nije izvanjac, već je rođen u Crnoj Gori".

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, predstavnici Vlade će se još jednom sastati sa mitropolitom, najverovatnije nakon sednice Vijeća za nacionalnu bezbednost.

Advokat i član Pravnog saveta MCP Dragan Šoć rekao je za “Vijesti” da ne mogu Veće i Savet da odlučuju gđe će biti ustoličen mitropolit jer ne mogu svetovne vlasti da odlučuju gđe će biti ustoličen verski poglavar.