DEVOJČICA SLOMILA KIČMU BEŽEĆI OD VRANE! Učestali napadi ovih ptica, lekari ne pamte da ih je ikad bilo više! MAHOM NAPADAJU ŽENE!


IZVOR: Republika - 05.06.2021 | 05:44


Poslednjih desetak dana lekari zagrebačke Klinike za traumatologiju gotovo svakodnevno zbrinjavaju pacijente koje su napale vrane, preneli su hrvatski mediji.

Foto: printskrin

Iako napadi vrana u ovo doba godine nisu retkost, ovakve povrede lekari ne pamte. Samo u poslednja tri dežurstva dr. Stipe Ćorluka primio je četiri pacijentkinje koje su napale ptice, a koje su zadobile teže povrede.

- Iskreno, ovako nešto nisam doživeo otkako radim. U poslednjih deset dana na hitni prijem došla nam je devojčica koja je zbog napada vrane slomila kičmu, dok jedna devojka ima slomljenu ruku, jedna koleno, a jedna je iskrenula gležanj - priča dr. Ćorluka, prenosi ''Jutarnji list''.

Kako su devojke rekle lekarima, vrane su se, ničim izazvane, zaletale u njih.

Dve najteže povređene bile su na biciklima pa su pale i zadobile prelome.

Dve ženske osobe koje su bolje prošle, nakon sanacije povrede puštene su kući. Jedna devojka je rekla da je šetala i na nju su počele da se zaleću vrane koje je prvo uspela da otera rukama, ali ptica je nastavila napad i kada se drugi put zaletela u devojku, ona je pala i povredila zglob na ruci.

Nikako ne trčati

Iva Šoštarić, ornitolog kaže da se događa da vrane napadaju ljude, ali nikada pre nije čula za ovakve povrede.

- Kada vrana napadne, a to obično radi jer se oseća ugroženom, najbolje je početi mahati rukama i tako je preplašiti. Nema potrebe trčati, nego se samo bržim korakom udaljiti. Naravno, na biciklu je to teže, ali ako je moguće, treba se odmah zaustaviti, sići i poterati vranu - kaže ona i dodaje da se ljudi uplaše i povrede kada padnu.

- Ima nekoliko zanimljivih koincidencija. Reč je o ženskim osobama, napadi su se događali predveče i sve imaju dugu kosu - ispričao je dr. Ćorluka.

Iako je on primio najviše pacijenata koje su napale vrane, kaže da su mu i kolege prenele da su imali na hitnom prijemu pacijente koji su došli zbog zaletanja vrana.