SRAMAN NAPAD RASPOPA MIRAŠA: SPC bodrila zločince da nasrću na sve ljudsko u Srebrenici


IZVOR: Republika - 19.04.2021 | 13:48


Samozvani mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedeić rekao je da je najavljeno potpisivanje Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore sa SPC "zlokobna ideja koja nagoveštava propast zemlje”. U skandaloznoj izjavi on je pozvao je sve verujuće ljude i sve građane da se, kako kaže, "odupru tom zlu"!

Foto: youtube.com/ Atlas TV Montenegro

Miraš Dedeić

On se tu nije zaustavio, već je rekao da aktuelna vlada “nastavlja tradiciju dinastije Karađorđevića koja je 1918. godine zatirala i Crnu Goru i crnogorsko ime, srušila Njegoševu kapelu na Lovćenu i, ukinula Crnogorsku crkvu”.

Odriče joj pravo da bude domicilna crkva i progoni i nju i njeno sveštenstvo. Najavljuje potpisivanje Temeljnoga ugovora sa beogradskom Svetosavskom crkvom koja je u Bosni raspirivala međuversku i međunacionalnu mržnju i bodrila zločince da nasrću na sve ljudsko. Bila je i direktni saučesnik u srebrničkom zločinu. Njoj, koja je u Crnu Goru došla na srpskim bajonetima 1918. godine, namerava da prepusti sve crkve i manastire naših predaka da u njima raspiruje mržnju na Crnogorce i sve druge i drugačije u Crnoj Gori – rekao je Miraš u sumanutoj izjavi za medije.

To je, kako navodi, “zlokobna ideja koja nagoveštava propast zemlje, po ceni koju će utvrđivati istoričari u budućnosti”.

Pozivam verujuće ljude i sve građane da se odupremo tom zlu, pre nego nas zlo zadesi – rekao je on.

Miraš je rekao i da se “negiranjem istorijske činjenice da se u Srebrenici dogodio genocid dovodi u pitanje osnovna ljudska osobina – ljudskost”.

Mi smo pohodili Srebrnicu 1995. godine da se poklonimo senima nevinih žrtava, i pohodićemo dok smo živi. Ona je živi spomenik nevino stradalim mučenicima, koji prenosi poruku da je zlo među nama, i da ne smemo dozvoliti novu Srebrnicu. Svaki onaj koji poriče taj zločin je zločinac, pa ma ko on bio – građanin, ministar, predsednik Vlade, vladika ili patrijarh – tvrdi raspop Miraš.