Plenković: Hrvatska nastavlja da vakciniše AstraZenekom


IZVOR: Tanjug, Republika - 07.04.2021 | 18:59


Hrvatska će nastaviti da vakciniše građane AstraZenekom, poručio je danas premijer Andrej Plenković nakon što je Evropska agencija za lekove potvrdila da postoji veza između te vakcine i pojave krvnih ugrušaka u retkim slučajevima.

Foto: Tanjug/D. GRIZELJ

Andrej Plenković

Plenković je rekao da su članovi užeg kabineta vlade imali sastanak sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatskom agencijom za lekove (HALMED).

- Činjenica je da je postojao određeni broj slučajeva gde je ustanovljena moguća veza između ove vakcine i nekih nuspojava, ali stav EMA je da je korist od vakcine veća od rizika i zato HZJZ smatra da se može nastaviti vakcinisanje AstraZenekom, a vlada će pratiti taj stav - poručio je Plenković.

Hrvatska je najviše vakcina naručila upravo od AstraZeneke, a Plenković kaže da cena te vakcine nema veze s njenim kvalitetom i ističe da je cenu odredila Evropska komisija, koja je pregovarala sa farmaceutskim kompanijama, prenosi hrvatski Index.

- Vakcine štite od smrti i hospitalizacije, tu se ništa nije promenilo. Normalno je da kad se ovako brzo dođe do otkrića vakcina dođe do nuspojava, jer se vakcinišu milioni ljudi - rekao je Plenković.

On je dodao da će Hrvatska nastaviti da traži mogućnost da nabavi različite vakcine od drugih kompanija.

- Što se tice Sputnjika, mi smo podneli zahtev za dokumentaciju i spremni smo da naručimo i tu vakcinu, ali je uvek dobro da imamo potvrde nadležnih tela o kvalitetu pojedine vakcine - rekao je Plenković.