(FOTO) DRAŠKO ŽIVI U BOSANSKOM VERSAJU: Novi gradonačelnik Banjaluke doslovno hoda i sedi na ZLATU!


IZVOR: Biljana BOJIĆ - 19.11.2020 | 04:53


Draško Stanivuković (27), novi gradonačelnik Banjaluke iz opozicionog PDP, koji je na proteklim nedeljnim izborima posle 22 godine uspeo da vlast u najvećem gradu u Republici Srpskoj preuzme od SNSD Milorada Dodika, živi u neviđenom luksuzu - vili koju nazivaju bosanski Versaj.

Foto: youtube.com/printscreen

Uz vilu novog gradonačelnika, društvene mreže preplavile su fotografije kuće koju u Beogradu ima Dodik, a tviteraši su fotografije iskoristili za prepirku ko ima lepšu i luksuzniju vilu.

Kada je reč o Stanivukoviću, on u dvorcu doslovno sedi i hoda po zlatu. U podove vile popločane luksuznim granitnim pločama, koja je opremljena skupocenim nameštajem i vrednim umetničkim slikama, ugrađeni su mozaici od čistog 24-karatnog zlata. Samo u jednoj prostoriji ima najmanje 20 takvih mozaika, a vila ima više od 400 kvadrata.

Uz to, pozlaćeni su i rimski stubovi, rukohvati na stepeništu, kreveti... Taj dvorac, koji, prema procenama agenta za nekretnine, vredi nekoliko miliona evra, nalazi se u banjalučkom naselju Petrićevac, uz Zapadni tranzit.

Foto: youtube.com/printscreen

Stanivuković je, naime, poreklom iz jedne od najbogatijih porodica Banjaluke, a vila je vlasništvo njegovog oca Dragana, koji se bavi privatnim biznisom. Govoreći o porodičnom bogatstvu, Stanivuković je rekao da je pozamašan imetak stekao njegov pradeda.

- Bio je jedan od najuglednijih i najbogatijih preduzetnika. Bavio se trgovinom, stočarstvom, poljoprivredom i imao je mnogo zemlje još pedesetih i šezdesetih godina - naveo je on.

Biznis kao prepreka

Otac novog gradonačelnika Dragan Stanivuković je prodao firmu "Financ" da bi sinu olakšao političku karijeru:

- Odlučio sam da izađem iz ovog biznisa jer podržavam politički angažman svog sina i ne želim na bilo koji način da mu moj posao bude prepreka. Iako je ovo privatni biznis koji sam ja godinama stvarao s partnerima i ne poslujemo s državnim kompanijama, ne želim da ga bilo ko zbog toga proziva, kao da je to nešto nečasno i nezakonito - izjavio je svojevremeno Stanivuković.

Porodicu je opisao kao preduzetničku dinastiju. Ispričao je da je od devete godine ima želju da rad posveti narodu i državi i u politiku je ušao sa 18 godina, pristupajući opozicionom PDP.

- Počeo sam tada zato što sam tada jedino i mogao, zbog punoletstva. Duh moje porodice je uvek bio opozicioni i otuda u meni od malih nogu duh da primetim da ovde ne valja i može bolje - rekao je Stanivuković za BBC na srpskom.

Foto: youtube.com/printscreen

U vili su, prema Stanivukovićevom priznanju, snimljena i tri spota, od kojih je jedan folk pevačice Goge Sekulić za pesmu "Dečko moj". U razgovoru za Srpski telegraf Sekulićka kaže da je Drašku odavno prorekla političku karijeru:

- Nisam znala da je postao gradonačelnik, sada to čujem. Sve čestitke za njega, baš mi je drago i mislim da on to zaslužuje.

Prisećajući se 2017, kada je u Stanimirevićevoj kući snimila spot pevačica, kaže da je vila prelepa:

- Ma Versaj joj nije ravan. Tada mi je on rekao da su stranci i prolaznici dolazili da se slikaju kod njih u kući. Oni su nas divno dočekali, mnogo su gostoljubivi i pravi domaćini. Dragiša je veoma kulturan i ljubazan mlad momak. Nećete verovati, ali sam mu ja još tada rekla da treba da se bavi politikom. Bila sam u fazonu, ovaj dečko će biti političar i vidite da sam bila u pravu.

Dodikova imperija

Foto: Printscreen

Pred predsedničke izbore u BiH Dodik je prijavio da ovo poseduje od imovine:

  • ukupna vrednost 2,8 miliona konvertibilnih maraka, odnosno 1,432 miliona evra
  • u Beogradu poseduje kuću vrednu 869.000 evra, koju iznajmljuje, od rente godišnje zaradi 50.000 evra
  • poseduje kuću u Laktašima kod Banjaluke vrednu 150.000 evra
  • vlasnik je još dva stana u Srbiji i jednog u Laktašima
  • ima automobil proizveden 2006. godine, vrednosti od oko 20.000 evra.
  • na ime plate predsednika entiteta godišnje dobijao 24.000 evra
  • ima nekoliko kredita, i to od oko pola miliona evra, podignut kod privatne Pavlović banke, reprogramiran na 20 godina

Draško Stanivuković

Foto: Tanjug/R. PAVIČIĆ

Draško Stanivuković
  • rođen 21. maja 1993.
  • funkcioner Partija demokratskog progresa
  • nazivaju ga kraljem raskoši i mladim tajkunom
  • osnovnu školu i gimnaziju završio je u Banjaluci
  • u slobodno vreme uči da svira klavir i gitaru
  • bavi se plesom, borilačkom veštinom krav maga