SLAVNI MATIJA BEĆKOVIĆ PORUČUJE ZA SRPSKI TELEGRAF: Milo je završio, više se nikad neće vratiti!


IZVOR: Biljana BOJIĆ - 01.09.2020 | 03:15


Ovo je najvažniji događaj u modernoj istoriji Crne Gore. Moramo biti dostojni tog događaja i voditi računa o svakoj reči i potezu.

Foto: Tanjug

Matija Bećković

 Crna Gora je izdeljena, posvađana, zagađena. Sve to mora na izlečenje. A sad počinje ta bolest da se leči.

U razgovoru za Srpski telegraf akademik Matija Bećković poručuje da je siguran da je posle nedeljnih izbora u Crnoj Gori došao kraj tri decenije duge vladavine Mila Đukanovića i njegovog DPS.

- Kao i uvek, pobedio je Sveti Vasilije Ostroški. Ovog koji ga je izazvao na megdan.

 
$bp("Brid_98897951", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

 Tesna je razlika. "Za bolju Crnu Goru" ne može sama da oformi vlast. Verujete li da će uspeti da okupe partnere iz opozicije i obezbede parlamentarnu većinu?

- Divno je govorio Zdravko Krivokapić u izbornoj noći, posle proglašenja rezultata. On je u par reči izneo ceo program. Pružio ruku svima. A ovaj je zavadio svakoga sa svakim. I završio je kako je završio. Nije važno što su izgubili, nego su se još i osramotili. Toliko da se više nikada neće vratiti na vlast.

Kao i uvek, pobedio je Sveti Vasilije Ostroški ovog koji ga je izazvao na megdan - Đukanović je zavadio svakoga sa svakim. I završio je kako je završio

 Planirate li sad put u Crnu Goru? Očekujete li da bude ukinuta lista nepoželjnih Srba, gde ste sa još tri srpska intelektualca, a koji ni slučajno "ne smeju" da uđu u tu zemlju jer "ugrožavaju njenu nacionalnu sigurnost", kako je odlučeno 2018. godine?

- Dve godine nisam išao u Crnu Goru. Što kaže, prvo ovi da odu, da bi neko tamo došao.

Hoće li otići? Ili bi mogli različitim političkim igrama ipak da nastave da vladaju?

- Ne znam da li su već otišli. Ne bih se začudio da su već otišli. Pobednik nikad nema problem s protivnicima. Uskoro ili već sad će se najljući predstavnici dosadašnje vlasti početi predstavljati kao najljući protivnici bivše vlasti. Sto odsto. Tako je uvek.

 

 
$bp("Brid_98897942", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"237"});

 

Gde će onda Đukanović?

- U Beograd. Sto odsto. Već sam jednom rekao, više kvadrata stambenog prostora u Beogradu imaju nego zemlje u Crnoj Gori. A gde bi drugo? Srbija je slobodna demokratska zemlja.

Ali Đukanović je predsednik Crne Gore još tri godine, koliko ima do isteka mandata?

- Ne mora da znači.

Šta to znači, da će Đukanović da se povuče ili da će biti smenjen ili slede vanredni predsednički izbori?

- Bilo kako. Da ne gatamo. Ali on hoće sve ili ništa. Ne mogu da zamislim da drugi vlada, a da je on i dalje predsednik.