NEMA PREDAJE: Tužilaštvo BiH najavilo žalbu na presudu Oriću


IZVOR: Tanjug - 09.10.2017 | 11:23


Tužilaštvo BiH najavilo je žalbu na oslobađajuću presudu ratnom komandantu tzv. armije BiH Naseru Oriću, kojeg Srbija potražuje zbog ratnih zločina nad Srbima.

Foto: Tanjug/E. BURLOVIĆ

Naser Orić

- Tužilaštvo BiH ne može da komentariše prvostepenu presudu Suda BiH. Kada dobijemo pisani otpravak presude, uložićemo žalbu na oslobađajuću presudu - saopšteno je iz Tužilaštva.

Oslobađajuća presuda za Orića, kojeg u Federaciji BiH smatraju narodnim herojem, a Srbija i Srbi u Republici Srpskoj ratnim zločincem, izazvala je različite reakcije u oba entiteta BiH i Srbiji.

Zvaničnici u Republici Srpskoj, predstavnici udruženja žrtava rata i nestalih i stručnjaci su ocenili da je oslobađajuća presuda za Orića krah pravosuđa BiH.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na vest o oslobađajućoj presudi Naseru Oriću, izjavio da će Srbija morati sama da se bori za pravdu, ali i pozvao na uzdržavanje od teških reči.

- Životi Srba nisu očigledno nisu vredni kao životi drugih. Srpska suza nema roditelja - rekao je Vučić novinarima i dodao da će Ministarstvo pravde reagovati na oslobađajuću presudu Oriću, a da je na njemu kao predsedniku države da ne izgovara najstrašnije moguće reči.