Novinarima u Crnoj Gori omogućeno da održavaju konferencije preko platformi: Pitanja će moći da postavljaju u realnom vremenu od kuće?!


IZVOR: Tanjug, republika.rs - 16.03.2020 | 17:07


Iako zvanično Crna Gora nema nijedan potvrđeni slučaj obolelog od koronavirusa, vlada je uvela do sada niz mera identičnih onim u zemljama u kojima zaraza postoji, a najnovije se odnose na zaštitu zdravlja novinara.

Foto: Republika

Foto: Ilustracija

Prema tim merama, obaveza medija je da poštuju pravila koja podrazumevaju što manje društvenih kontakata, i sa druge strane, obaveze da transparentnost bude u najvećoj meri poštovana, a javnost obaveštena.

S tim u vezi vlada je odredila procedure i pravila kako bi bilo zadovoljene sve preporuke.

Iz vlade je saopšteno da će se konferencije za medije u vezi sa svim aspektima sprečavanja širenja koronavirusa i aktivnosti državnih organa održavati u amfiteatru Instituta za javno zdravlje.

Javni servis Radio i Televizija Crne Gore je danas u Institutu instalirao i isprobao opremu za direktan prenos svih događaja.

Radio-difuzni centar omogućio je svim radio i televizijskim stanicama preuzimanje TV signala RTV CG.

Komercijalne televizije s nacionalnom pokrivenošću isprobale su sistem i pokazalo se da je on već funkcionalan.

Ostale televizije mogu signal preuzeti na način na koji je omogućeno preuzimanje signala zasedanja Skupštine Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju, služba za odnose s javnošću vlade će u saradnji s Ministarstvom javne uprave postaviti platformu putem koje će novinarima biti omogućeno postavljanje pitanja u realnom vremenu, odnosno dok traju konferencije za medije - kao da su na licu mesta.

Takođe, služba za odnose s javnošću vlade Crne Gore i Institut za javno zdravlje će, po proceni, neke događaje prenositi uživo putem društvenih mreža i platformi - Jutjub, Fejsbuk...

- Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore će pored navedenog sve događaje snimiti i kao i do sada stavljati medijima na raspolaganje fotografije i video snimke svih događaja. PR tim koji koordinira komunikacije vlade nastojaće da u najvećoj meri izađe u susret zahtevima medija za gostovanjima i intervjuima, ali molimo za razumevanje situacije koja nije uobičajena - navodi se u saopštenju.