Linta o puštanju na slobodu Tomislava Merčepa: Sramno i uvredljivo! Čist dokaz da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno


IZVOR: Tanjug, Republika - 13.03.2020 | 18:52


Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta kritikovao je Vrhovni sud Hrvatske zbog odluke o puštanju na uslovnu slobodu Tomislava Merčepa nakon izdržane tri četvrtine zatvorske kazne.

Foto: Medija centar Beograd

Miodrag Linta

- Posebno je sramno i uvredljivo objašnjenje Vrhovnog suda da Merčepa puštaju na slobodu jer je, između ostalog, bio dobar i poslušan zatvorenik. Tragična je činjenica da je nekadašnji komandant hrvatskih paravojnih formacija i ratni pomoćnik hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Tomislav Merčep bio osuđen na ponižavajućih sedam godina zatvora zbog stravičnih zločina nad srpskim civilima i ratni zarobljenicima na području zapadne Slavonije i Zagreba - kaže u izjavi za medije Linta.

On podseća da Pripadnici Merčepove jedinice ubili su najmanje 46 Srba, da se troje vode kao nestali, a šestoro ih je, kaže, preživelo zverska mučenja.


- Za brojne i brutalne zločine nad vukorarskim Srbima pre i tokom rata 1991. godine Merčep nije osuđen na bilo kakvu zatvorsku kaznu. Dobro je poznato da je Merčep veći dio zatvorske kazne provodio u banjama zašto se lično založio hrvatski ministar veterana Tomo Medved - kaže Linta.

Dodaje da je slučaj "ratnog zločinca Tomislava Merčepa" samo jedan u nizu dokaza da je temelj današnje Hrvatske ustaštvo i NDH.

Takođe, kako kaže, slučaj Merčep još jednom je potvrdio da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno i profesionalno već etnički motivisano pravosuđe koje je "u funkciji opravdavanja zločinačke politike režima Franje Tuđmana čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba".