Zaevljeva tužiteljka podnela ostavku iz zatvora


IZVOR: Tanjug - 05.09.2019 | 22:17


Specijalna tužiteljka Katica Janeva iz zatvora je poslala pismo Savetu državnih tužilaca Severne Makedonije da je aktivirala ostavku, javljaju makedonski mediji

Foto: youtube.com/Telma TV

Katica Janeva

Još uvek nema zvanične potvrde te informacije.

Prema Televiziji Telma, ni u Savetu državnih tužilaca, ni u Specijalnom tužilaštvu nisu dobili pismo od Janeve o aktiviranju ostavke koju je podnela 15. jula, a iz Krivičnog suda "Skoplje" niti su potvrdili niti dematovali da su dobili takvo pismo specijalne tužiteljke.

Predsednik Saveta državnih tužilaca Aco Kolev rekao je da do kraja radnog dana, u 15.30, nije dobijen nikakav dopis od specijalne tužiteljke Janeve, ali da je moguće da stigne u toku sutrašnjeg dana.

- Do kraja radnog vremena nije stiglo. U Savetu ćemo ga, ukoliko stigne, odmah razmotriti i odlučiti kako ćemo postupiti - rekao je Kolev za agenciju MIA.

 

 

Taj savet je 29. avgusta započeo postupak za razrešenje Janeve, koja je uhapšena zbog afere Reket, a danas je nadležni parlamentarni odbor predložio da poslanici na plenarnoj sednici razreše specijalnu tužiteljku "zbog nezakonitog i nasavesnog rada".

Janeva je 15. jula podnela ostavku istog dana kad je prvoosumnjičeni u slučaju Reket Bojan Jovanovski uhapšen na granici sa Grčkom, a njeno aktiviranje je uslovila postizanjem dogovora poltičkih stranaka oko novog zakona o javnom tužilaštvu kojim se reguliše nastavak rada Specijalnog tužilaštva i izborom njenog naslednika.

Janeva je pre dva dana iz pritvora u istražnom zatvoru "Skoplje", gde se nalazi kao osumnjičena u aferi Reket, Specijalnom tužilaštvu, koje vodi, poslala pismo da sve slučajeve preda državnom tužilaštvu, a očekuje se da do sutra tužilac Ljubomir Jovevski odluči da li će ih preuzeti.