Zabranjen uvoz 400 mutilica za miksere iz Kine: Sadrže teške metale


IZVOR: Republika - 06.05.2019 | 11:06


Republička zdravstvena inspekcija Republike Srpske je prilikom redovne kontrole utvrdila da zbog sadržaja štetnih materija pošiljka ne odgovara propisanim uslovima za predmete opšte upotrebe.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Nadležni inspektor je u okviru pregleda pošljke miksera, za potrebe laboratorijskog ispitivanja zdravstvene ispravnosti uzeo uzorke mutilica miksera, jer je reč o materijalima koji dolaze u kontakt sa hranom, te postoji rizik od migracija teških metala.

Na osnovu izveštaja o uzorku izdatog od strane Instituta za javno zdravstvo RS, u analiziranom uzorku utvrđena je migracija nikla iznad dopuštene vrednosti, te je zabranjen uvoz pošiljke, saopštili su iz Inspektorata Republike Srpske.

Kontrola materijala i predmeti koji dolaze u neposredni dodir sa hranom, kao što su posuđe, pribor, oprema, uređaji i ambalaža koja se koristi u poslovanju sa hranom, podrazumeva laboratorijsko ispitivanje onih parametara koji predstavljaju najveći rizik, a kod ovih proizvoda to je migracija teških metala, moguća oštećenja, korozivne promene i slično.