NOLETA KRST VODIO DO TROFEJA!


IZVOR: Radovan V. BIBIĆ - 11.09.2018 | 03:21


Kakav Nole, strašan Nole! Najbolji srpski teniser Novak Đoković treći put je pokorio Njujork pobedom nad Huanom Martinom del Potrom u finalu US opena sa 6:3, 7:6, 6:3 i stavio svima do znanja, ako im ni posle titula na Vimbldonu i u Sinsinatiju nije bilo jasno, da se vratio jači nego ikad!

Foto: Tanjug/AP

Šampion US Opena!

Novak je na putu do pehara, ukupno 14. grend slem, čime se izjednačio sa Pitom Samprasom, počistio sve rivale. Udarao je jako, bio istrajan u poenima, ali i smiren kad je bilo potrebno.

RAZBISTRIO UM

Đoković je jednostavno vratio veru u svoje mogućnosti, a profesor Bogoslovskog fakulteta u penziji Dimitrije Kalezić u razgovoru za Srpski telegraf ističe da ključ uspeha leži u krstu sa Hilandara, koji Nole ponovo ponosno nosi.

- Đoković je pun fizičke snage, ima psihičku stabilnost i razbistrio mu se um. Igra sa takvom voljom i koncentracijom da je to neverovatno. A sva ta mobilizacija tela i duha dolazi iz vere, odnosno pravoslavnog krsta sa Hilandara, koji nosi. Vera je pokretač, ona daje energiju i vodi ga, a fizička snaga je samo sredstvo za ostvarenje cilja. Da nema duhovnu mirnoću, ne bi ništa mogao da uradi. Duboka vera u boga i u sebe mu daje snagu da igra kao u Njujorku. Sve dok je tako, Novak će dominirati tenisom - jasan je Kalezić.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

PLANINA PREPORODA

Da ima snage za velika dela, svestan je i srpski teniser. Sam priznaje da zimus, kada ga je povreda dotukla, pa je morao na operaciju lakta, nije verovao da će u 2018. do sada osvojiti tri velika trofeja. Prekretnica je bio poraz od Marka Čekinata u četvrtfinalu Rolan Garosa.

- Moja mentalna snaga ne može da se meri ni sa čim prethodnim. Doživeo sam velike promene u životu. Posle poraza u Parizu išao sam po francuskim planinama, izolovao sam se od svega i gledao na stvari iz drugog ugla. Sećam se jednog momenta kada smo se Jelena i ja peli, a vrh planine je bio daleko, trebalo nam je tri sata da dođemo. U pitanju je planina Viktoar, koja je bila inspiracija mnogim renesansnim slikarima. Osetio sam novu energiju, novo disanje za tenis. Pretpostavljam da ću uskoro ponovo na planinarenje - istakao je Novak.

Vajda: Rafa, Rodžere, čuvajte se!

Foto: Tanjug/AP

- Da ste me pitali pre nekoliko godina, rekao bih da su Federer i Nadal predaleko ispred Đokovića po broju grend slem titula, ali sve im je bliži. Vratio se na vrhunski nivo. Psihički nije padao ni u jednom trenutku jer je imao cilj - istakao je Novakov trener Marijan Vajda.

Prokišnjavao krov od 300 miliona dolara.

Amerikanci su se žestoko obrukali tokom finala US opena po kišnom danu u Njujorku. Umesto da pruži potpunu zaštitu, krov koji natkriva stadion "Artur Eš" vredan 300 miliona dolara je prokišnjavao. Voda je u nekoliko navrata prodrla na sam teren, pa su skupljači loptica morali da ga brišu.

Novak: Ostvario sam snove stizanje mog idola Samprasa

Osvajanjem US opena Novak Đoković je došao do 14. grend slema i tako izjednačio ostvarenje Pita Samprasa, kojem se divi. Ispred njih su ostali samo još Nadal sa 17 i Federer sa 20 trofeja.

- Sampras je moj idol iz detinjstva. Tenis sam prvi put gledao kad je on prvi ili drugi put osvojio Vimbldon. To me je podstaklo da se bavim ovim sportom. Doći u poziciju da stojim rame uz rame sa njim za mene ima veliki značaj. Snovi su postali java - rekao je Nole.