IZGINUĆE DA DOKAŽU DA NOVAK NIJE NAJBOLJI SVIH VREMENA: Sad Britancima ni titule nisu dokaz da je GOAT


IZVOR: Republika - 09.11.2023 | 11:00


Teniski ekspert naučno utvrdio da Đoković nije bolji od Federera, ali da jeste od Nadala.

Foto: Tanjug/AP
IZGINUĆE DA DOKAŽU DA NOVAK NIJE NAJBOLJI SVIH VREMENA: Sad Britancima ni titule nisu dokaz da je GOAT

Novak Đoković osvojio je 97 titula u karijeri, od toga rekordna 24 grend slema i rekordnih 40 mastersa. Pritom broji rekordnu 398. nedelju na vrhu ATP liste i ima bolji međusobni skor i od Rodžera Federera i od Rafaela Nadala koji su mu glavi konkurenti u trci za zvanje najboljeg tenisera svih vremena (eng. GOAT). Međutim, pojedinci se "ubijaju" da dokažu da Nole nije veći od Švajcarca i Španca, pa su spremni da tvrde da sva navedena dostignuća nisu glavno merilo, već da ima "to nešto" što ne ide u prilog Srbinu.

Tako je teniski ekspert Kris Bauers, poznati britanski novinar, smislio "naučni metod" kako da izmeri ko je najveći ikada i tu je Srbin tek na trećem mestu. Prvi je Rodžer Federer, druga Serena Vilijams, a onda je Novak Đoković ispred Rafaela Nadala. On je "izmerio" da Federer ima 93 odsto prava da bude GOAT, Serena 92, a Novak 88. A evo i kako.

Foto: www.chrisbowers.org

 

Bauers je smislio metod po kome titule osvojene u karijeri važe svega 40 odsto, zatim sledi veliki broj faktora koji je on nazvao "ekonomska moć" i ona donosi još 25 odsto bodova. Zatim stiže uticaj na tenis i sport generalno (15 odsto), a ostatak se meri prema jačini konkurencije koja je prisutna, po dubl igrama, timskoj igri sa reprezentacijom i partnerima. Tako je samo njemu znanom računicom došao do pomenutih bodova.

Međutim, to Novaka uopšte ne dotiče već juri rekorde. Tako do kraja godine namerava da osvoji Završni masters sezone u Torinu, a onda i "salataru" sa Srbijom u Dejvis kupu na turniru u Malagi.

BONUS VIDEO