SUDAR TITANA! Đoković i Alkaras u BORBI ZA ISTORIJU: Iskustvo protiv mladosti za SPEKTAKL u Parizu!


IZVOR: Žarko Sokić - 07.06.2023 | 11:46


Ko će odneti pobedu u najvažnijem meču godine?

Foto: Tanjug/AP
SUDAR TITANA! Đoković i Alkaras u BORBI ZA ISTORIJU: Iskustvo protiv mladosti za SPEKTAKL u Parizu!

Nije bilo sreće na žrebu za Rolan Garos, pa će publika ostati uskraćena da u borbi za trofej gleda dva definitivno najbolja tenisera planete.

Fortuna je bila surova, te je u isti deo kostura stavila Novaka Đokovića i Karlosa Alkarasa koji će u polufinalu (petak, 9. jun) morati da odrede čije ime će pisati na nekim novim stranicama istorije.

Ovo je definitivno finale pre finala i sudar titana u kom oba tenisera mogu puno da dobiju, ali i izgube.

 

 

Novak Đoković juri istorijsku 23. titulu na grend slemovima i ako uspe da je osvoji na Rolan Garosu prestići će Rafaela Nadala po ovom parametru. Znajući da Noletu šljaka nije podloga na kojoj se najbolje snalazi, te da mu tek slede Vimbldon i US Open, osvajanje Rolan Garosa bilo bi ogroman uspeh, a do kraja sezone Đoković bi tek mogao da se odlepi na vrhu večne liste.

Srbin je jedini igrač rođen 80-ih koji i dalje dominira svetskim tenisom i na fenomenalan način bori se sa daleko mlađim snagama. Sudar protiv Alkarasa biće svojevrsna bitka generacija u kojoj će iskustvom pokušati da održi lekciju 16 godina mlađoj ogromnoj nadi.

Zanimljivo je da su i Đoković i Alkaras rođeni u maju (Nole 22. maja 1987. a Karlitos 5. maja 2003. godine) te je ovaj mesec zaista poseban za svetski tenis.

Foto: Profimedia.rs

Karlos Alkaras i Novak Đoković

 

Đokoviću će, dakle, prednost biti iskustvo - već dva puta osvajao je Rolan Garos (2016. i 2021) dok je Alkaras jednom stigao do polufinala (2023). Ipak, Španac je zasigurno u prednosti kada je u pitanju snaga i svežina, te bi Noletu veliki problem moglo da predstavlja trajanje samog meča i kako setovi budu odmicali, veće šanse imaće Alkaras.

Karlitos je tokom karijere osvojio jedan grend slem (US Open prošle godine), dok ih Novak ima čak 22 i tu je u ogromnoj prednosti. Ipak, Karlitosu je šljaka omiljena podloga, na njoj se oseća fenomenalno i to može da plaši Đokovića.

Karlos Alkaras prošle godine postao je najmlađi svetski broj jedan kada je 12. septembra 2022. sa 19 godina i četiri meseca zaseo na tron ATP liste. Đoković je, sa druge strane, na čelo svetskog tenisa došao sa 24 godine kada je 4. jula 2011. na tronu smenio Rafaela Nadala.

Na strani mladog Španca mogla bi da bude i publika. Ulazio je od početka turnira Novak u sukobe sa navijačima koji su ga pratili zvižducima, pa je veliko pitanje da li će biti uz njega protiv Alkarasa. Đokoviću na ruku može ići ako u meč uđe kako treba - tada bi mogao da osvoji publiku i dobije vetar u leđa.

Zanimljivi su i privatni životi oba tenisera. Nole je skoro čitav život sa suprugom Jelenom sa kojom ima i porodicu, dok je privatni život Karlosa Alkarasa misterija, ali se spominje da je u vezi sa Marijom Gonzales Himenez još od 2022. godine.

 

 

Ishrana je takođe zanimljiv faktor, pa je Đoković i to menjao tokom života i sada ne jede gluten, kao i mlečne proizvode, šećer i meso. Sa druge strane, Alkaras ima veoma neobičnu pripremu za meč, sat i po pred susret uvek jede pastu sa ambrozijom, kakao kremom, urmama i maslinovim uljem. Kakav je ukus ovog specijaliteta nije poznato, ali navodno mu to daje energiju za duge mečeve. Ipak, omiljeno jelo mu je meso, te često jede ono mleveno kada poseti rodnu Mursiju.

Što se tiče popularnosti - Karlitos još mora da uči kako da dođe do Novakovog nivoa! Na Instagramu je stanje sledeće - Đoković ima 12,7 miliona, a Alkaras 2,4 miliona pratilaca. Ništa drugačije nije ni na Tviteru gde Noleta prati 9,2 miliona ljudi, a Karlitosa "tek" 493 hiljade.

U međusobnim okršajima trenutno je 1:0 za Alkarasa i on je jedan od retkih tenisera koji imaju pozitivan skor sa Đokovićem. Pobedu protiv Noleta Španac je ostvario prošle godine u polufinalu Madrida kada je bilo 2:1 (6:7, 7:5, 7:6).

Kladionice su pred polufinalni meč Rolan Garosa iznele svoje prognoze i prema bukmejkerima veće šanse daju se Alkarazu te je kvota na njega 1,50 dok je kvota na Đokovića 2,80.

Gledajući sve ove podatke samo jedno je sigurno - i pored toga što će se na terenu naći dva totalno različita tenisera, nema sumnje da nas očekuje prava borba, epski duel i istorijski spektakl u sudaru titana!

BONUS VIDEO