GRMI PRAVEDNA AUSTRALIJA! Stavili mu TUĐE REČI u usta, a onda ga PROTERALI!


IZVOR: Republika - 17.01.2022 | 16:31


Ni nakon odlaska Novaka Đokovića iz Australije strasti u toj zemlji se ne smiruju!

Foto: Tanjug/AP
GRMI PRAVEDNA AUSTRALIJA! Stavili mu TUĐE REČI u usta, a onda ga PROTERALI!

Paulina Rajt (predsednica Saveta za građanska prava), Majkl Stenton (predsednik Slobone Viktorije) i Greg Barns (portparol Alijanse australijskih advokata) oštro su se usprotivili odluci Vlade Australije da ukine vizu Đokoviću i ne dozvoli mu nastup na Australijan openu!

- Iako razumemo važnost javnog zdravlja… opasno je u demokratiji odbiti ulazak pojedincu koji ima stavove suprotne vladinoj politici, posebno kada ta osoba dolazi u Australiju u svrhu koja nije povezana sa tim stavovima - rekao je Barns, a prenosi australijski portal „Ejdž“.

Smatraju neosnovanom odluku da se Đokoviću ukine viza i da se okarakteriše kao pretnja po javno zdravlje na osnovu komentara iz leta 2020. godine, a koji ni na koji način nisu izražavali antivakserske stavove!

- Da li ga komentari iz 2020. liše prava da igra u Australiji 2022? Da li to zaista predstavlja toliku pretnju po javno zdravlje u situaciji u kojoj je vakcinisano 95 odsto odrasle populacije - pita Paulina Rajt.

 

 

- Ljudi su slobodni da budu skeptični prema vakcinaciji… Dokle god mogu da dokažu da nemaju virus korona, ne vidim zašto bi trebalo da budu isključeni iz javnog života - dodala je.

Zagovornici građanskog prava posebnu ističu da je ovim slučajem napravljen presedan i da se na taj način otvara mogućnost zloupotrebe, a sve u cilju proterivanja političkih neistomišljenika.

Argumetni advokata Stivena Lojda, koji je predstavljao ministra Aleksa Hoka, bili su da bi Đokovićevo prisustvo u Australiji izazvalo porast antivakserskog sentimenta. U svom izlaganju on se pozvao na izjavu Novaka Đokovića iz 2020. u kojoj on ni jednom nije rekao da je protiv vakcinacije, već da želi da ima slobodnu volju u odlučivanju da li hoće da primi vakcinu!

Majkl Stenton, advokat i predsednik Slobne Viktorije, izneo je mišljenje da je posebno nepravedno uzimati u obzir kako bi drugi mogli da vide Đokovićeve stavove, a ne ozbiljnost onoga što je on stvarno rekao.

Greg Barns stava je da bi jedno bilo zabraniti Đokoviću ulazak u Australiju da on dolazi da širi antivakserske stavove.

- Ali on dolazi ovde da igra tenis - rekao je on..

BONUS VIDEO: