Skinuta zabrana: Rusi sa državnim simbolima na Olimpijskim igrama u Tokiju!


IZVOR: Republika - 26.07.2019 | 19:35


Olimpijski komitet Rusije dobio je pozivnicu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, a ruski sportisti će posle punih pet godina i doping skandala moći opet da se takmiče pod svojim nacionalnim simbolima.

Foto: Tanjug/AP

Međunarodni olimpijski komitet vraća ruske simbole na sledećim Igrama

Rusima su oni bili zabranjeni pa su se takmičili pod neutralnom zastavom, a svi sportisti su morali pojedinačno da se prijavljuju za OI.

Tako je bilo početkom prošle godine kada su nastupali na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongjangu.

I kada bi osvajali medalje, one se nisu računale na kontu Ruske federacije. Sve to zbog skandala koji je izbio 2015., a na osnovu kog je kasnije nastalo i nekoliko dokumentaraca.

Takođe, tada su ukinuta sva ovlašćenja Atletskog saveza Rusije i ograničena su samo na granice države. Zanimljivo je da je odluka MOK stigla samo mesec i po dana nakon što je po 11. put zaredom Atletskom savezu produžena zabrana.

Ruski atletičari su i u međuvremenu osvajali medalje i takmičili se međunarodno, a neki od njih su čak i počeli da ismevaju svoj položaj pa je na primer Aksana Gataulina tako nosila ping zastavu sa tufnama umesto ruske kada je pobedila na EP za juniorke.