UNIŠTENI GROBARSKI MURALI! Sramotna noćna akcija po ulicama Beograda!


IZVOR: Republika/ L. M. - 04.04.2024 | 11:21


Ovo nije prvi put, ali je svakako poražavajuće.

Foto: x.com
UNIŠTENI GROBARSKI MURALI! Sramotna noćna akcija po ulicama Beograda!

Murali navijača Partizana, delo grupe "Grobarski treš romantizam", iznenada su uništeni preko noći.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama jasno pokazuju da su svi murali u Beogradu prekrečeni crnom bojom, čime je uništeno umetničko delo koje je bilo simbol ljubavi prema klubu, ali u neku ruku i atrakcija grada Beograda.

Ovo nije prvi put da se ovakav vandalizam dešava, te je uništeno nekoliko murala sa likovima legendi Partizana, ali i poznatih navijača poput Duška Radovića, Bore Todorovića, Zorana Radmilovića, Tanje Bošković i drugih.

 

 

Svi ovi murali krasili su Dorćol, a među uništenima je bio i mural posvećen Bati Mirkoviću na Konjarniku.

Uništavanje murala izazvalo je ogorčenje javnosti, kako među navijačima Partizana, tako i među ljubiteljima umetnosti. Mnogi su istakli da je uništavanje kulturnog nasleđa nedopustivo i da takav čin predstavlja napad na slobodu izražavanja i umetnički izričaj.

Uništavanje murala predstavlja ne samo napad na sportski klub i njegove simbole, već i na kulturno nasleđe grada. Murali su bili deo urbane atmosfere Beograda i predstavljali su važan deo njegove kulturne baštine. Ovaj čin izaziva zabrinutost u vezi sa očuvanjem javnog prostora i kulturnog identiteta grada.

Za sada nema zvaničnih informacija o tome ko je odgovoran za uništavanje murala. Nadležni organi su najavili istragu kako bi se utvrdila odgovornost za ovaj vandalizam i preduzele mere da se spreči sličan incident u budućnosti.
 

BONUS VIDEO