NOVO POGLAVLJE ZA PORODICU KAMINSKI: Beograd smo lako zavoleli, u Čikagu se poštuju srpski običaji!


IZVOR: Vladimir ZOGOVIĆ - 27.09.2023 | 20:29


Deda od mog oca je Srbin. Žao mi je što nisam nauči srpski jezik kao klinac, sada bi mi puno značio, kaže za Republiku Frenk, veliko pojačanje KK Partizan.

Foto: www.profimedia.rs
NOVO POGLAVLJE ZA PORODICU KAMINSKI: Beograd smo lako zavoleli, u Čikagu se poštuju srpski običaji!

Frenk Kaminski (30) rođen je i odrastao u Čikagu, a tek nedavno prvi put u karijeri otisnuo se preko "preko bare" i odlučio da zaigra za Košarkaši klub Partizan. S obzirom da je starinom Srbin, adaptacija na Beograd i ovdašnji mentalitet prošla je glatko. I njemu i njegovoj prelepoj supruzi Ešli. 

Foto: Starsport

LAKO SE UKLOPIO: Kaminski sa Ledejom

Mada, kako kaže za Republiku, srpska tradicija i kultura nisu mu nepoznanica budući da je odmalena upoznat sa njima. 

- Prelepo je, zaista. Nemam nijednu lošu reč o Srbiji, Beogradu, ljudima koje upoznajem. Prezadovoljan sam interakcijom sa svima. Bilo da šetam gradom, sedim u restoranu ili sam u tržnom centru. Svi su ljubazni i predusetljivi. Supruga i članovi porodice su tek stigli i još uvek stiču utiske. Rekao bih da im se sviđa. Zapravo, nije teško zavoleti Beograd j jer je zaista prelep. Ima mnogo lepih mesta. Lako je bilo adapitarati se - kaže Frenk Kaminski i dodaje:

- Prvi utisci o klubu su takođe sjajni. Svi se trude da mi pomognu, mnogo učim ujedno, igram za jednog jako dobrog trenera. Očigledno, košarka je u Evropi drugačija u odnosu na ono na šta sam navikao. Ali, uz pomoć trenera, ova tranzicija mi mnogo lakše pada. Naučio sam u međuvremenu nekoliko reči, saigrači mi dosta pomažu. Pričaju veoma brzo, moraju malo sporije da bih bolje razumeo. Nadam se da ću za koju godinu savladati jezik i biti u mogućnosti da normalno komuniciram na srpskom. Videćemo dokle ću dogurati. 

Bivši košarkaš NBA-ligaša Šarlota, Finiksa, Atlante i Hjustona kao klinac je igrao za klub iz Čikaga koji predstavlja srpsku zajednicu.

- Deda od mog oca je Srbin. Od se doselio u SAD, odnosno u Čikago. Drugačiji je mentalitet Srba u Čikagu i ovde u matici. To je razumljivo. Međutim, tamo se veoma poštuje srpska tradicija. Znam jer sam uz nju odrastao i veoma mi je poznata. Kada se samo običaji i kultura uzmu u obzir, jasno je da su Srbi u Srbiji i oni Americi veoma slični. Naravno i kada se radi o hrani, začinima... Nažalost, nisam savladao srpski jezik kada sam bio klinac i imao za to priliku, bio bi mi veoma od koristi sada - poručio je Kaminski.

Rivalstvo Partizana i Zvezde Meridianbet nadaleko je poznato.

- Znao sam da postoji rivalstvo. Kako i ne bih, bio sam u srpskom okruženju. Jasno mi je da su drugačije strane, veliko rivalstvo. Ali, ja želim da to vidim uživo, na delu, a ne da donosim zaključke na osnovu onog što sam slušao o drugih ili gledao na internetu. Radujem se tome. Pitajte me za mišljenje nakon jednog od derbija - zaključuje centar crno-belih.

BONUS VIDEO