SRBIJA DEO ISTORIJSKOG MUNDOBASKETA! Ovo se NIKAD nije desilo na Svetskim prvenstvima!


IZVOR: Republika - 24.08.2023 | 12:03


Takmičenje će ostati upamćeno po jednoj inovaciji.

Foto: Starsport
SRBIJA DEO ISTORIJSKOG MUNDOBASKETA! Ovo se NIKAD nije desilo na Svetskim prvenstvima!

Na predstojećem Mundobasketu, prvi put u istoriji Svetskih prvenstava dame će deliti pravdu na mečevima, saopštila je Svetska košarkaška federacija (FIBA).

Po ugledu na fudbal i FIFA u krovnoj košarkaškoj organizaciji okrenuli su se inovativnim rešenjima, a to je da dame dobiju priliku da sude mečeve na Šampionatu sveta koji zajednički organizuju Japan, Filipini i Indonezija.

Amerikanke Ejmi Boner i Džena Reno, i Meksikanka Blanka Burns, deliće pravdu uz još 41-jednog muškog sudiju, među kojima se nalazi i Aleksandar Glišić iz Srbije.

Foto: www.profimedia.rs

Emi Boner

Burns je u međuvremenu postala jedina Meksikanka koja je ikada sudila u NBA ligi.

Reno je debitovala u najjačoj ligi sveta 2021. godine u meču između Njorka i Čikaga. Još jedna Amerikanka Boner, zvanično sudi od 2005. godine, a 2021. godine je sudila i u američkoj 3x3 BIG 3 ligi.

Podsetimo, reprezentacija Srbije nalazi se u B grupi, koja se igra u Manili, zajedno sa Kinom, Južnim Sudanom i Portorikom.

Izabranici Svetislava Pešića prvi meč u grupnoj fazi igraju protiv azijske selecije od 14 časova, koju sa klupe predvodi bivši selektor "orlova" Aleksandar Đorđević.

Srpski tim je nedavno u prijateljskom okršaju deklasirao Kineze u Šenženu, kao i pre toga, Portoriko u Štark areni, na oproštaju od beogradske publike.

BONUS VIDEO