IZDAJNICI ILI PLAĆENICI? ONI su šokirali košarkašku Evropu!


IZVOR: Stefan Mišljenović - 08.07.2023 | 17:44


Vernost je jedna od najcenjenijih vrlina, ali svakako ne može biti jednostrana.

Foto: Starsport
IZDAJNICI ILI PLAĆENICI? ONI su šokirali košarkašku Evropu!

Košarkaška "bomba" je eksplodirala u Grčkoj danas, Kostas Slukas je prešao iz Olimpijakosa u redove omraženog gradskog rivala Panatinaikosa što je razbesnelo navijače.

Nije iskusni plejmejker prvi koji je uradio tako nešto, nije sigurno ni poslednji, a vratićemo se malo kroz istoriju i videti ko je sve "prodao veru za večeru" i uradio ono neoprostivo u košarkaškoj Evropi.

Počnimo od večitih rivala u Srbiji Crvene zvezde Meridianbet i Partizana, i setimo se nekih najznačajnijih "preletača".

IZ PARTIZANA U ZVEZDU MERIDIANBET:

Kori Volden je u leto 2020. posle sjajne sezone u dresu Partizana koja je prekinuta pandemijom korona virusa prešao direktno u redove crveno-belih. Zabolelo je ovo "grobare" jer je Amerikanac za kratak vremenski period ostavio dubok trag i profilisao se kao jedan od vođa tima.

Foto: Starsport

Kori Volden

 

Pre Korija, direktnu zamenu dresa imao je Raško Katić 2012. godine. Bitnu ulogu imao je stameni centar u osvajanju dve šampionske titule sa Partizanom, tako da mu najvernije pristalice nikada nisu ovo oprostile.

Milan Gurović je 2005. ipak bio nešto što je najvernijim pristalicama Partizana "zarilo nož" u srce. Bivši reprezentativac je odigrao 17 utakmica za Huventud pre prelaska u redove najlućeg rivala, tako da nije direktno samo zamenio uniforme, ali to nije ublažilo gnev grobara. Vređali su ga na svakom koraku, pretili mu porodici, postao je neprijatelj broj1.

Foto: Starsport

Milan Gurović

 

Vlade Divac je tokom lokauta u NBA ligi obukao crveno-beli dres 1999. godine, potpisao je za tadašnje standarde ogroman ugovor, ali ipak njegova odiseja u klubu sa Malog Kalemegdana nije trajala duže od par utakmica pa mu grobari i nisu previše zamerili.

IZ ZVEZDE MERIDIANBET U PARTIZAN:

Nemanja Dangubić je 2020. godine prešao u Partizan. Tadašnji reprezentativac Srbije je nosio crveno-beli dres od 2014-2018, između je bio član Bajern Minhena i Estudijantesa, a iako je bio omiljen među delijama prilično mirno su prihvatili ovo. Momak iz Pančeva je poznat kao veliki radnik i sportista koji uvek daje 100 posto svojih mogućnosti tako da su to znali da cene i jedni i drugi navijači.

Foto: Starsport

Nemanja Dangubić

Lorens Roberts  je 2009. godine bio jedan od nosilaca crveno-belih, da bi na leto potpisao za Partizan i bio jedan od glavnih igrača u timu Duška Vujoševića u napadu na F4 Evrolige i titulu ABA lige, i domaćeg šampionata, kao i pehar Kupa Radivoja Koraća.

Luka Bogdanović je 2004.godine prešao u Partizan direktno iz redova večitog rivala. Bio je u to vreme ogroman talenat tako da su mu navijači zamerili.

Miloš Vujanić je bio dete Crvene Zvezde Meridianbet, jedan od miljenika i najboljih igrača kluba, a 2001. je prešao u redove najljućeg rivala. Delije su bile besne i nisu se pomirili sa tim, a Miloš je imao fantastičnu karijeru koja je mogla da bude i još bolja da ga povrede nisu omele.

Istu stvar je uradio i Dejan Tomašević koji je 1995. preleteo naklon četiri godine u crveno-belom iako je imao ponude i drugih velikih evropskih klubova.

Foto: Starsport

Dejan Tomašević

Bilo je još mnogo ovakvih primera, ali su ovo neki od najznačajnijih.

Ne dešavaju se ove stvari samo kod nas, pozabavićemo se nekih od najbolnijih transfera u Evropi.

TRANSFERI U EVROPI:

Vasilis Spanulis je 2010. godine prešao iz Panatinaikosa u Olimpijakos i izazvao pravi građanski rat u Grčkoj. Nikada mu tifozi nisu oprostili ovo, a ni njegovom menadžeru Mišku Ražnatoviću koji je svojevremeno rekao da ne sme da ide u deo Atine gde su pristalice Panate. Možda je transfer Kostasa Slukasa i osveta za ovo.

Foto: Tanjug/AP

Vasilis Spanulis

 

Adam Hanga je prešao iz Real Madrida u Barselonu direktno, a neki od igrača vrednih pomena a da su nosili oba dresa su i Mario Hezonja i Nikola Mirotić koji su to radili zaobilaznim putem. Barselona trenutno pregovara sa Vilijem Hernagomezom koji bi mogao da učini isto.

Foto: Starsport

Adam Hanga

 

Košarka je kao i sve drugo za mnoge igrače samo posao. Svako bira šta je najbolje za njegovu karijeru i porodicu. Vremena su se promenila, kao i lojalnost. Retki su košarkaši koji su spremni da celu svoju karijeru provedu u jednom klubu. Priča uvek ima dve strane medalje, i klubovi gledaju svoj interes i nekada ne poštuju svoje legende.

Bilo kako bilo, direktan prelazak u omraženog rivala nikada nije prijatan ni za jednu stranu. Na navijačima je da oproste ili ne, a jedino čemu možemo da se nadamo je da će sve uvek biti u sportskim okvirima, i da ostrašćenost neće nadjačati istinsku ljubav prema klubu i sportu.

BONUS VIDEO