Pešić odgovorio na pitanja koja je čekala Srbija: Otkrio detalje oko Teodosića, povredama i ko će biti predvodnik "orlova"! (FOTO GALERIJA)


IZVOR: Republika - 15.08.2022 | 11:08


Sleektor našeg nacionalnog tima otklonio dileme oko mnogih stvari pred utakmice reprezentacije u kvalifikacijama za Mundobasket i Evropsko prvenstvo..

Foto: Starsport
Pešić odgovorio na pitanja koja je čekala Srbija: Otkrio detalje oko Teodosića, povredama i ko će biti predvodnik "orlova"! (FOTO GALERIJA)

Svetislav Pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije održao je konferenciju za medije gde je odgovorio na pitanja koja je čekala cela nacija.

 Prvo je pričao o situaciji sa Milošem Teodosićem...

Ja sam njemu direktno rekao da ja njemu ne mogu da ponudim status i mesto koje je imao u reprezentaciji i da imam bolje igrače od njega. Da se okrećem igračima koji mogu više da daju, naravno da je bilo mnogo razgovora na tu temu. Jednom je rečeno da bude član ekipe kao igrač sa klupe, ali on to nikada to nije bio niti je za to - rekao je Pešić. POGLEDAJ GALERIJU

Otkrio je iskusni stručnjak da li će moći da računa na Aleksu Avramovića i Nemanju Bjelicu zbog povreda.

- Avramović i Bjelica imaće preglede naredne subote ili nedelje, niko nije otpisan. Aleksa je obnovio problem koji je imao sa desnom šakom, dok Nemanja ni sam ne zna kako se povredio.

Foto: Starsport

Svetislav Pešić

Jedno od pitanja za selektora bilo je i ko će biti novi kapiten "orlova".

- Kapiteni su određeni, to su Lučić i Bjelica, to je bila moja želja i želja igrača.

Foto: Starsport

Svetislav Pešić

Tok konferencije mogli ste da pratite uživo na našem lajv blogu.

UŽIVO

- Imamo dva roka za spisak, ja neću da odlučim o spisku u zadnjem momentu. Rokovi postoje, to ćemo morati da ispoštujemo.

- Ja u ovom trenutku ne razmišljam o Evropskom prvenstvu. Igramo jednu pravu utakmicu protiv Grčke, sada gledamo da dobije Grčke i to bilo fantastično zbog dalje egzistencije u kvalifikacijama za Mundobasket jer je lepše pobeđivati nego gubiti.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

- Nikada dovoljno vremena, fali malo vremena, fali svega po malo. To su hendikepi sa kojima se suočavamo, kako bi našli balans. Da moramo da pravimo dobru reakciju, ja sam tu zbog njih, da budu bolji kao ekipa i invidualno. Ima dobrih predloga, to nam je potrebno, da svaki dan razgovaramo i čistimo stvari koje nam ne trebaju.

Foto: Starsport

 

- Ovde nema laži, sve što je rečeno igraču u lice, rečeno je ekipi, od reči do reči.

- Svi vole da pobeđuju, i ja volim da pobeđujem. Mi smo emotivan narod, želimo bez argumenata da se pravimo važni. Znate kako, ako se u vrhunskom sportu ne praviš važan, mi nismo možda u drugim sportovima kao i košarci bili najbolji, ali smo imali samopouzdanje i zato smo pobeđivali. To se širi u publiku, a kada se izgubi utakmica, to se doživi malo teže, ali koliko sam video, brzo se oporavljamo.

Foto: Starsport

 

- Ništa me nije iznenadilo, ja sam kritike doživljavao i pre 20 godina. Mene to ne dodiruje, ja znam svoj posao. Odrekao sam se mnogih stvari u životu, i ovde kada sam došao da pomognem Srbiji odrekao sam se dosta toga. Prepreke u životu sam rešavao relativno dobro jer sam uvek govorio da je košarka cilj uspećeš. Meni je košarka na prvom mestu, a više nije važna taktika, nego međuljudski odnosi.

- Kapiteni su određeni, to su Lučić i Bjelica, to je bila moja želja i želja igrača.

Foto: Starsport

Vladimir Lučić

- Najgore je ako trener izabere lidera. Lider zavisi od njegovih igračkih sposobnosti i od podrške koja mu daje okolina. Niko se do kraja ne može zameniti, kao Bodiroga i Sale Đorđević, svako nosi nešto svoje. Imamo igrače koji znaju da iznesu pritisak javnosti i obaveze prema svom timu.

- Verujem u ekipu koja trenutno radi, to su sve krasni momci i vredni, željni uspeha, tu nema nikakvih. Videćemo kako će se situacija pre svega odvijati sa Bjelicom, biće još odluka naravno. Ne postoji automatisam ovo ili ono, tako da je ovo proces pravljenja ekipe i igre. 

Foto: republika.rs

 

- Namerno smo birali da igramo sa Italijom, da to bude jaka kvalifikaciona utakmica koja će dati motivaciju i pritisak.

- Bjelica ni sam ne zna kako se povredio, u pitanju je miišić lista, on neće putovati u Ljubljanu. U subotu i nedelju će odraditi snimak, danas se bolje oseća, nama je svaki dan važan.

Foto: Starsport

Nemanja Bjelica

- Snimak oproštajne žurke? Kod mene je najvažnije ono što se dešava na parketu. Svaki igrač može da radi šta hoće, ako može da ispunjava ono što se od njega očekuje. Mene to ne dodiruje, niti to zabranjujem. Ja ovde nisam policajac, već selektor Srbije. 

- Teodosić se zahvalio i ja sam mu se zahvalio na načinu na koji je on to prihvatio. Selekcija je time završena i sada imamo tri utakmice da se uigramo malo.

Foto: Starsport

Miloš Teodosić

- Ekipa zna šta je trener mislio, sa Teodosićem je obavljen dosta dobar razgorovor. Odluka nije bila laka, možda je malo iznenađen, ali to je sastavni deo sporta. Ja sam njemu direktno rekao da ja njemu ne mogu da ponudim status i mesto koje je imao u reprezentaciji. Da se okrećem igračima koji mogu više da daju, naravno da je bilo mnogo razgovora na tu temu. Jednom je rečeno da bude član ekipe kao igrač sa klupe, ali on to nikada to nije bio. Ali, imam boljeg igrača i za te pozicije.

- Vidim da su moje odluke izazvale razne komentare i pažnju, pogotovo o Teodosiću. Nisam n stigao da obavestim ekipu, a svi portali su preneli da je Teodosić odstanjen iz ekipe. Moram da vam kažem da ste pogrešno informasani. Mene su zvale vaše kolege novinari povotom toga, ali meni nije palo napamet da se javim, meni je bitan mir u ekipi. Odluka je bila zajednička, od predsednika i direktora da se ne oglašavamo povodom toga. 

Foto: Starsport

Svetislav Pešić i Miloš Teodosić

- SC u Staroj Pazovi pružio nam je fantastične uslove, dobili smo nove konstrukcije sa kojima se igra Evropsko prvenstvo. Ja ovom prilikom iskazujem veliku zahvalnost ljudima u Pazovi koji su nam pomogali. Nismo puno radili na košarci, onda smo došli ovde, trenirali ismo. Odigrali smo jednu utakmicu plavi-beli sa sudijama i prekjuče protiv Crne Gore zatvorenog tipa. To je nam je pomoglo da vidimo na čemu, to je sve dosta dobro prošlo.  

Foto: republika.rs

 

- Uglavnom, od tih 22 igrača koje smo pozvali, Pokuševski i Jović su otkazali, Smailagić je imao operaciju. U dogovoru sa Partizanom, dogovorili smo se da on nastavi da radi sa Partizanom. Avramović je obnovio povredu, on je u mirovanju, u subotu će se napraviti naredni snimak medicinski. U pitanju je desna ruka, on sa takvom rukom igrao proti Belgije, na njega i dalje računamo.

- Mi smo završili veoma važnu prvu fazu priprema za EP i kvalifikacije. Poznato je da smo pozvali 22 kandidata, Marjanovića i Bogdanovića nismo mogli. Marjanović se povredio protiv Letonije i na oporavku, a za Bogdanovića je poznato da je oiperisan. Tu je sa ekipom, bio je i u Pazovi.

UVOD

Očekuje se da popularni Kari kaže zbog čega je otpisan dosadašnji kapiten Miloš Teodosić, o povredama Alekse Avramovića i Nemanje Bjelice i mnogim drugim temama.

Podsetimo, "orlovi" u sredu (20.15) igraju prijateljsku utakmicu sa prvakom Evrope Slovenijom u Ljubljani, a potom sledi početak drugog kruga kvalifikacija za Mundobasket.

U Beograd dolazi Grčka 25. avgusta, a tri dana kasnije sledi gostovanje Turskoj.

Posle toga, Srbija će igrati na Evropskom prvenstvu od 1. do 18 septembra, a u D grupi u Pragu rivali su Češka, Poljska, Izrael, Finska i Holandija. 

BONUS VIDEO