Tektonski košarkaški poremećaj: Crvena zvezda i Partizan napuštaju regionalno takmičenje?


IZVOR: Republika - 07.06.2022 | 12:00


"Gorelo" je prethodnih deset dana na parketu dvorane "Aleksandar Nikolić" tokom finalnih mečeva regionalne ABA lige, ali pravo košarkaško usijanje očigledno tek predstoji.

Foto: Starsport
Tektonski košarkaški poremećaj: Crvena zvezda i Partizan napuštaju regionalno takmičenje?

Utisci sa poslednjeg finalnog susreta plej-ofa, još se nisu ni slegli, a košarkaškim Jadranom, ali i kompletnom evropskom košarkom prostrujala je vest koja može izazvati tektonske poremećaje kada je ovaj sport u pitanju.

Naime, beogradski Večiti rivali, Crvena zvezda i Partizan dobili su poziv organizatora VTB lige, da već od jesei pristupe ovom takmičenju, prenosi "Mozzartsport". Kako se saznaje rukiovodeće strukture oba kluba i dalje nisu potvrdno odgovorile na poziv, ali ono što se može saznati jeste činjenica da se ni crveno, a ni crno-beli nisu samo uljudno zahvalili.

Ostaje veliko pitanje šta bi naši najrenomiraniji klubovi dobili, a šta izgubili u slučaju da se pridruže takmičenju koje izvesno je predvode isključivo ruski klubovi, ali i oni u okviru VTB lige nemaju relevantne suparnike kojim bi ovo takmičenje opravdalo svrhu postojanja.

Foto: Starsport

Crvena zvezda - CSKA; uskoro ne samo u Evroligi?

 

Izvesno je da bi slučaju prihvatanja ponude Crvena zvezda i Partizan imali daleko kvalitetnije rivale. Jasno je da su CSKA, Zenit, Lokomotiva, UNIKS,..., daleko kvalitetniji od svih aktuelnih članova ABA lige i da bi samim tim pored neospornog kvaliteta, imali i daleko veće finansijske prihode ostvarene i putem ulaznica, ali i TV prava.

Ipak, celokupna priča ima i drugu stranu medalje. Postavlja se pitanje kakav bi u tom slučaju status imali naši klubovi kada se radi o Evroligi i Evrokupu. Jasno je da VTB liga usled kompletne poltićke situacije nije "omiljena" na evropskom tlu, ali treba imati u vidu vlasnički udeo moskovskog CSKA u elitnom takmičenju, zbog kojeg i dalje postoji velika šansa da ovaj klub i pored svih sankcija i zabrana, naredne sezone ipak zauzme svoje mesto u evroligaškom karavanu.

Kako će se stvari do kraja odvijati, ostaje da se vidi. Ponuda jeste primamljiva, ali se moraju "hladne glave" sagledati svi njeni aspekti.

 

BONUS VIDEO: