ŽELJKO REBRAČA ZA SRPSKI TELEGRAF: Vratili smo Srbiju iz Kamenog doba!


IZVOR: Marija Stefanović - 29.09.2020 | 03:11


Osvajao sam mnoge medalje u karijeri, ali zlato koje smo osvojili 1995. godine za mene nema cenu, kaže u intervjuu za Srpski telegraf legendarni košarkaš Željko Rebrača (48).

Foto: Srpski telegraf: Vladimir Lukić

Željko Rebrača

Nekadašnji igrač Partizana, Panatinaikosa i nekoliko NBA timova podsetio se koliko je ljudima značilo kada su postali šampioni Evrope pre 25 godina. Posebno jer je tada naša zemlja bila pod sankcijama i veoma se teško živelo, a srpski narod je smatran najvećim negativcima. Zato je Rebrača taj uspeh u datom trenutku uporedio s vraćanjem Srbije iz kamenog doba.

Sa reprezentacijom Srbije ste osvojili mnogobrojne medalje, kako se sećate tog perioda?

- Prelep deo moje karijere, nešto što nikada neću zaboraviti. Tada je bila specifična situacija u našoj zemlji i bili smo ponižavani kao društvo. Vratili su nas u kameno doba. Zato su se ljudi osećali loše i pali su psihički i moralno. I onda se mi pojavimo na takmičenju, gde niko ništa ne očekuje i osvojimo medalju.

Kako je vaš uspeh uticao tada na narod?

- To je ljudima vratilo samopouzdanje i osmeh na lice. Znate kakav je osećaj kad pobediš nekog s kim ratuješ, ko te omalovažava. Daje ti neki adrenalin da možeš sve. I moram da priznam da ja i dan-danas osetim knedlu u grlu kad o tome pričam. Sećam se da sam posle tog dočeka ušao u taksi. I hteo sam da platim, ali mi je čovek sa suzama u očima rekao, dokle god se budem vozio sa njim, da nikada ništa neću platiti.

Pratite li srpsku reprezentaciju, kako vam poslednjih godina izgleda naš nacionalni tim?

- Mislim da bismo mi morali da zaboravimo devedesete jer imam osećaj da još živimo u tom vremenu kada su u pitanju očekivanja. Moramo da se prilagodimo sadašnjem vremenu. Takođe, moramo da se dogovorimo, kad kažem mi, mislim na Srbiju, da navijačke boje ne smeju da se prenose u reprezentaciju.

Foto: Srpski telegraf: Vladimir Lukić

Može li Partizan da se vrati na šampionski put posle nekoliko loših godina?

- Partizanu je teško da napravi rezultat jer svake godine menja igrače. Za dobre rezultate mora da se napravi mlad tim, da on provede neko vreme zajedno i onda bi se lako medalje osvajale. Ali i, pored toga, verujem u rad uprave, ovaj klub je uvek bio izvor mladih talenata.

Poslednjih godina Zvezda je preuzela primat u srpskoj košarci, da li vas to iznenađuje?

- Veoma mi je drago što je Zvezda podigla nivo, što i ona raste i ima dobre rezultate. Možemo da pričamo šta želimo, ali Zvezde nema bez Partizana, a ni Partizana bez Zvezde. Ja bih voleo i da im se i Vojvodina priključi, kao i ostali klubovi. I verujem da će neki naš klub jednog dana da ponovi uspeh Partizana iz 1992. godine.

 
$bp("Brid_01303151", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"225"});

Nakon završene karijere niste se mnogo pojavljivali u medijima, čime ste se bavili prošlih godina?

- Nakon završetka karijere imao sam ponudu da postanem direktor reprezentacije, ali to nisam prihvatio. Bavio sam se nekim privatnim biznisom i to je za mene bilo veliko iskustvo.

Tokom NBA lige bili ste na udaru prevaranata i nakon toga imali ste finansijskih problema. Da li ste uspeli to da rešite?

- Sastavni deo života. Ne bih se vraćao na to. Sve su to pare koje se prave i gube i ponovo prave. Nije ništa što se ne dešava.

Jokić je i Mocart i Betoven košarke

Kako vam izgleda Jokić u NBA ligi?

- Jokić se igra košarke. On je pretalentovan. Njegova glava funkcioniše drugačije. Dražena su zvali Mocart, a Jokić je možda Betoven ili svi oni zajedno. On nije imao fizičke predispozicije, ali je uspeo.

Otvorio sam akademiju za nove šampione

Imate li u planu da postanete funkcioner nekog kluba ili da se vratite u reprezentaciju?

- Ja sam u košarci uvek, prosto, rođen sam s tim. Da sam nešto konkretno pokušavao, nisam, radiću samo kroz akademiju koju otvaram.

Kako će izgledati vaša akademija?

- Već dugo vremena imam tu ideju, a s jednim prijateljem sam to sad sproveo u delo. Plan je da radimo sa mladim generacijama, ali videćemo još, sve je to živa stvar. Suština ove akademije jeste da ne učimo decu samo košarci već da dobiju kompletnu obuku.