Bertomeu: Sezona će se završiti na terenu samo pod jednim uslovom!


IZVOR: Republika - 16.04.2020 | 10:38


Predsednik Evrolige Đordi Bertomeu na današnjoj video konferenciji ponovio je želju svih učesnika elitnog takmičenja da se sezona završi na terenu.

Foto: Tanjug

Đordi Bartomeu

Najjača klupska takmičenja Evrope - Evroliga i Evrokup prekinuta su sredinom marta zbog pandemije koronavirusa, a od odluke čelnika takmičenja zavisi bududućnost i format ABA lige, kao i nacionalnih šampionata koja nisu suspendovana do kraja sezone. Jedno od njih je i srpsko.  

- Jasno je da smo u teškom trenutku za sve, za zajednice, za biznis. Ovo je momenat koji se nikada nije desio. Momenat u kom ne možemo da mislimo na sebe, treba da prioritet bude zdravlje ljudi- rekao je Bertomeu i nastavio:

- Bili smo primorani da zaustavimo naša takmičenja. To smo uradili nekoliko sati pre nego što je bio pozitivan igrač Reala, nekoliko sati pre NBA i nekoliko dana pre UEFA takmičenja. Pričali smo sa svim klubovima. U stalnom smo kontaktu sa igračima i trenerima i očekujemo da uskoro imamo neke rezultate ovih razgovora. Prerano je imati bilo kakve zaključke jer mnogo zavisi od finalnog scenarija - rekao je Bertomeu.

Prvi čovek Evorlige je naglasio da je želja svih da završe takmičenje, možda bez navijača.

- Međutim, saveznici će nam biti televizije i marketing kompanije. Hoćemo to da uradimo ali samo kada uslovi dozvole. Ne želimo da ugrozimo zdravlje igrača, timova, trenera, sudija i navijača. Ako budemo mogli da garantujemo da nema rizika onda ćemo nastaviti takmičenje i hoćemo da igramo sve do kraja. Imamo protokol da se igrači vrate u svoje gradove i tri nedelje da se spremaju za nastavak sezone. Pričamo sa Kelnom koji će biti domaćin Fajnal-fora i pričamo o alternativnim datumima- naglasio je i dodao:

Foto: Starsport

Zvezda - Panatinaikos

- Prerano je pričati o gradu u kome bi se eventualno igrale sve utakmice.

Naravno, Bertomeu ne isključuje mogućnost promene postojećeg formata takmičenja.

- Postoji mogućnost da ne možemo da zadržimo trenutni format. Radimo na alternativnim planovima, možda da završimo ligu u nekoj zemlji ili da se plej-of završi kao Fajnal-ejt turnir.

Gotovo identični scenario predviđen je i za Evrokup u kome je Partizan obezbedio prednost domaćeg terena u doigravanju.

- Moramo da poštujemo sva mišljenja i da ih shvatimo. Nećemo da planiramo da nastavimo takmičenje ako nemamo 100 odsto garancije o bezbednosti igrača, trenera i ostalih. Pitanje je kako ih ubediti, iako pretpostavljamo da će uslovi biti dobri za igranje. Ponudićemo im da dođu da učestvuju u organizaciji događaja da vide da je bezbedno. Uključićemo ih i učinićemo sve da im je komforno sa odlukom koju donesemo i sve će biti transparentno- zaključio je Bertomeu.