Lebron Džejms najbolji sportista decenije!


IZVOR: Republika - 29.12.2019 | 20:41


Čuvena američka novinska kuća Asošijejted pres objavila je da je po njenom izboru najbolji sportista decenije američki košarkaš Lebron Džejms.

Foto: Tanjug/AP

Lebron Džejms

Trostruki prvak i četvorostruku MVP NBA lige pridružio se Tajgeru Vudsu, Vejnu Greckom i Arnoldu Palmeru, kao prethodno nagrađivanim sportistima decenije u muškoj konkurenciji.

U periodu od 2010. godine košarkaš iz Ohaja koji uskoro puni 25 godina igrao je NBA finale u neverovatnih osam uzastopnih godina, a bio je prvak sa Majami Hitom i Klivlend Kavalirsima.

Drugi najbolji sportista decenije bio je kvoterbek Nju Ingland Patriotsa Tom Brejdi, teći je bio fudbaler Lionel Mesi, dok je četvrti bio plivač Majkl Felps.

U subotu je objavljeno da je sportistkinja decenije teniserka Serena Vilijams – igračica koja je u periodu od 2010. do 2019. osvojila 12 Gren slem titula i provela više od tri godine na vrhu WTA liste. Postala je najstarija igračica na vrhu te liste i oborila rekord Štefi Graf po broju uzastopnim nedeja na prvom mestu.

Serena je u prethodnih deset godina odigrala 33 Gren slema, a na njima se čak 19 puta plasirala u finale turnira.

U izboru od 1931. godine učestvuju urednici i novinari Asošijejted presa, a tokom godina izbor je nailazio na velike kritike jer su laureati skoro pa isključivo američki sportisti.

Nedavno su izabrani i sportisti godine – u ženskoj konkurenciji to je gimanstičarka Simon Bajls, dok je među muškarcima najbolji po tom izboru krilni igrač Los Anđeles Klipersa i NBA prvak sa Toronto Reptorsima – Kavaj Lenard.