Đorđević poručuje FIBA: Zapitajte se!


IZVOR: Republika - 01.09.2019 | 13:18


Selektor košarkaša Srbije Aleksandar Đorđević se dan pre utakmice sa Filipinima osvrnuo na sistem takmičenja, koji je FIBA napravila za ovo SP.

Foto: Starsport

Aleksandar Đorđević

Ubedljive pobede Srbije i Italije u našoj grupi, kao i slični rezultati u drugim grupama naterali su Đorđevića da pred meč sa Filipinima poruči.

- Ne bih se samo limitirao samo na analizi Filipina, već generalno sistem takmičenja Svetskog prvenstva sa 32 učesnika. Dešava se da postoje takve razlike, takve utakmice, ne samo u ovoj grupi. Mora da se postavi znak pitanja u krovnoj organizaciji, da li nam to odgovara, da li je to dobro za košarku koju prezentujemo medijima u svetu, ili ćemo da vratimo na malo realniji odnos snaga - rekao je selektor.

Logično se nastavlja pitanjem - koliko je opterećenje za igrače da igraju utakmice koje su praktično unapred dobijene, dok iza ugla vrebaju ravnopravni protivnici

- Strpljen – spašen. Moramo da imamo strpljenje, da idemo korak po korak, utakmicu po utakmicu. Moja lična filozofija je da je svaka sledeća utakmica najvažnija u našim karijerama. Tako ćemo pristupiti svakoj utakmici.

Malo ipak i o narednom protivniku...

- Filipini k'o Filipini. Došli su da odigraju utakmicu, ali Italijani su pogodili sve. Sve! U prvoj četvrtini si ubacili 37 poena. Vidim da je to veoma bitno za nas, da se mnogo bolje spremimo. I to je neki rezultat, došli su sa tom reprezentacijom, pa ćemo videti. Na nama je da odigramo ozbiljno. Odradili smo trening koji je okrenut našim stvarima, ali već i nekim drugim protivnicima koje možemo da sretnemo u budućnosti.

Đorđević je iskoristio priliku da čestita kapitenu Miroslavu Raduljici na odigranoj stotoj utakmici u reprezentativnoj opremi.

- Svaka mu čast. To je veliki uspeh za jednog igrača, mora da bude ponosan, kao i njegova porodica, zbog svega što je dao. U poslednje dve godine posebno, jer ako se setite prozora, on je svaki put dolazio iz Kine, pomagao nam, bio veliki deo ekipe koja je bila šarolika. U svim prethodnim akcijama je uvek bio veliki deo ekipe, mnogo sam srećan zbog njega. Vidimo svi zajedno veliku pozitivnu promenu kod njega, kao čoveka i igrača. Ako smo i mi svi pomogli u tome, sjajno - zaključio je Đorđević.