REVOLUCIJA U LIGI ŠAMPIONA: Žreb KAKAV POZNAJEMO odlazi u istoriju!


IZVOR: Republika/ S.M. - 13.03.2024 | 15:52


Novine koje se neće svideti ljubiteljima fudbala.

Foto: Uefa.com
REVOLUCIJA U LIGI ŠAMPIONA: Žreb KAKAV POZNAJEMO odlazi u istoriju!

Liga šampiona je zvanično promenila format, te će od sezone 2024/2025  igrati 36 klubova, a svaki tim će odigrati osam utakmica, četiri kod kuće i isto toliko u gostima.

Međutim, ovo nije kraj novotarijama, jer će se promenuiti i dobro poznati žreb i izvlačenje kuglica.

U budućnosti će sve biti kompjuterizovano, te će računar odlučivati o sastavu grupa.

Iz Evropske kuće fudbala okrenuli su se tome da se samo timovi iz prvog šešira/nosioci izvlače ručno kuglicama, a da ostale rivale i domaćinstva određuje kompjuter koji je programirala kompanija u Hertfordširu.

UEFA je angažovala i računovodstvenu kuću Ernst i Jang koja će se baviti time da žreb bude regularan.

 

 

Postojaće četiri šešira sa po devet klubova, koji su rasporođeni po koeficijentima u prethodnih pet sezona, a svaki tim će igrati sa po dva kluba iz svakog šešira. Takođe, neće moći da se sastanu timovi iz iste zemlje, osim ako ih nema previše u jednom šeširu.

Takođe biće noviteta kasnije tokom žrebanja za nokaut fazu, poput dodavanja nosilaca kao u teniskim turnirima. Prvih osam do nokaut faze biće nosioci u skladu sa njihovom pozicijom u fazi lige, što znači da prve dve ekipe, kao u tenisu, neće moći da se suoče jedna s drugom do finala.

Dakle, žreb kakav poznajemo odlazi u istoriju, kao i format na koji su svi navikli.

Da li su ovo promene u pravom smeru, pokazaće vreme.

UEFA radi sve da modernizuje Ligu šampiona iz straha da bogati klubovi ne odluče da pristupe projektu Superlige koji je već jednom bio blokiran.

BONUS VIDEO