Kamenovanje i bojkot u režiji Grobara! Crni DAN za Partizan, a tek nakon toga je usledila prava tragedija... (VIDEO)


IZVOR: Republika - 27.07.2022 | 04:40


Tako je to bilo u Humskoj.

Foto: Starsport
Kamenovanje i bojkot u režiji Grobara! Crni DAN za Partizan, a tek nakon toga je usledila prava tragedija... (VIDEO)

Bilo i neponovilo se! Tog 27. jula 2005. godine fudbaleri Partizana započeli su kvalifikacije za Ligu šampiona.

Crno-beli su u drugm kolu kvalifikacija dočekali Šerif iz Moldavije i slavili sa 1:0 u prvom duelu odigranom u Beogradu. Jedini strelac na toj utakmici bio je Obiora Odita u 63. minutu utakmice.

Isti igrač je i u revanšu prelepim golom odveo Partizan u narednu rundu kvalifikacija, ali bolje i da nije... Nakon Moldavaca usledila je legendarna Artmedija i 1500 prilika za Partizan u revanšu, promašen penal Pjera Boje za pobedu i desetine hiljada uplakanih lica navijača "parnog valjka" koji su te večeri ispunili tadašnji "JNA" do poslednjeg mesta.

Foto: Starsport

Albert Nađ pogađa penal protiv Artmedije 2005. godine

Tragedija u crno-belom koja je zapečaćena iste sezone u borbi za Kup Uefa kada je Makabi Petah Tikva dala pet komada Partizanu u Beogradu (2:5).

Ipak, vratimo se na 27. jul te godine i meč sa Šerifom. Te večeri osim pobede Partizana sve je bilo za zaborav, naročito zbog kamenovanja navijača na jugu koji su ostali na tribinama kako bi meč posmatrali do samog kraja.

Sastavi:

Partizan: Ivica Kralj, Nemanja Rnić, Marko Lomić, Zoran Mirković, Branimir Bajić, Albert Nađ (od 72. minuta Vladan Vukajlović), Simon Vukčević, Nenad Brnović, Miroslav Radović, Srđan Radonjić (od 45. minuta Pjer Boja), Obiore Odita (od 82. minuta Nikola Grubješić).

Šerif: Sebastijan Hutan, Tasembedo Sumalija, Oleg Gumeni (od 84. minuta Aleksandar Bičkov), Vazma Tarknišvili, Georgi Floresku, Aleksej Kučuk (od 55. minuta Viorel Dinu), Idrisa Ben Derme, Mihaj Jonesku (od 58. minuta Roman Goginašvili), Aleksandru Epureanu, Razvan Kokis, Florin Lakusta.

Oni koji su tada bojkotovali upravu kluba gađali su kamenicama one navijače koji nisu želeli da napuste južnu tribinu. Gađali su ih sa parkinga, preko čuvenog semafora "lampaša". Tako je to bilo...

Onaj ko je to uživo doživeo i preživeo jasno mu je i zašto Partizan u narednom kolu nije imao sreće protiv Slovaka. Naopake kvalifikacije i naopako ponašanje navijača, jedinstveno je Partizanu, ali to i jeste draž crno-belih boja, ma koliko mazohistički zvučalo.

BONUS VIDEO: