KAKO JE BIVŠI SELEKTOR JUGOSLAVIJE TRPEO PRITISAK RAŽNATOVIĆA: Osim je imao ONU stvar da kaže NE Arkanu!


IZVOR: V.Z. - 02.05.2022 | 19:30


Legendarni Ivica Osim preminuo je u nedelju, 1. maja, u Gracu u 81. godini, a osim zapaženih rezultata u ulozi fudbalera i kasnije selektora reprezentacije Jugoslavije ostaće upamćen kao jedan od retkih ljudi koji je imao petlju da se usprotivi zahtevima Željka Ražnatovića Arkana.

Foto: www.profimedia.rs
KAKO JE BIVŠI SELEKTOR JUGOSLAVIJE TRPEO PRITISAK RAŽNATOVIĆA: Osim je imao ONU stvar da kaže NE Arkanu!

Razlog? Izostavljanje tada vanserijskog igrača Dejana Savićevića iz startne postave nacionalnog tima.

Čuveni Švabo uspeo je da odvede "plave" na Svetsko prvenstvo u Italiji 1990. Na raspolaganju je imao zaista brutalan sastav, koji je u četvrtfinalu nesrećno eliminisan od Argentine na penale, ali jedna anegdota s Mundijala na kojem je Jugoslavija zauzela peto mesto i dalje intrigira ovdašnju javnost. Naime, za Dejana Savićevića, koji će godinu kasnije sa Crvenom zvezdom osvojiti titulu šampiona Evrope, nije bilo mesta u prvih 11, zbog čega je selektor trpeo pritiske za svih strana.

- Dejo je mislio da mora da igra. Šta je trebalo da uradim? Da sklonim Zlatka Vujovića, kog bi poželeo svaki trener, a da stavim Savićevića, koji je možda bio bolji, ali nikada ne znaš kako će da odigra. Meni se nakon tih hladnih sukoba s Dejom nije treniralo. Bilo mi je muka da idem na trening jer znam da ću ga videti - otkrio je Osim u jednom od intervjua, a zatim, nakon kiselog osmeha, odgovorio na pitanje novinara da li je zbog lošeg odnosa sa Savićevićem dobijao pretnje:

Foto: e-stock/P. JOVANOVIĆ

Dejan Savićević

- Eto, ja bar mogu da kažem da mi je pretio Arkan. Ako je to nešto.

S druge strane, Dejo je bio iznenađen takvim navodima.

- Molim?! Prvi put čujem za to. Nije bilo potrebe da iko preti u moje ime jer sve što bih imao da kažem saopštio bih mu u lice. Bio sam mlad devedesetih, govorio sam sve što mi je na duši - rekao je Savićević nekoliko godina kasnije.

Popio 12 flaša viskija za noć?!

U tom vreme i vrapci na grani su znali da je selektor Osim ljubitelj dobre čašice. Međutim, tvrdnje pojedinih medija da je za jednu noć tokom SP u Italiji popio čak 12 flaša viskija šokirale su javnost.

- Nije da ne mogu da popijem, mogu i volim, ali to je previše. A i nije lepo dobiti etiketu pijanca na Mundijalu. Mediji su krivi što sam u Italiji došao u konflikt s nekim svojim igračima. Recimo, novinari nagovore Baljića da na sastanak dođe s diktafonom u džepu, šatro da snima šta se priča da bi meni naštetili, ali sam ga provalio jer sam imao svoje špijune - rekao je Osim.

Foto: Starsport

Dejan Savićević i Dragan Stojković Piksi

Švabina smrt rastužila legende

Odlazak Ivice Osima rastužio je mnoge velikane ovdašnjeg fudbala i javnog života. Povodom njegove smrti najpre se oglasio selektor Srbije i legenda jugoslovenskog fudbala Dragan Stojković Piksi.

- Pamtiću ga kao inteligentnog čoveka i fudbalskog stratega koji je imao sjajnu intuiciju. Ivica Osim bio je jedno od najznačajnijih fudbalskih imena nekadašnje Jugoslavije i tako će ostati upamćen - poručio je Stojković.

Dejan Savićević je u kratkom razgovoru za portal Telegraf.rs poručio da neće plakati, a saučešće porodici izjavili su Nenad Bjeković, FSS, FK Partizan, Željezničar i Sarajevo, brojni sportski radnici, političari i estradni umetnici s ovih prostora.

BONUS VIDEO: