NISU OD ČELIKA: Tužne vesti, bolest HARA među fudbalerima!


IZVOR: Danijel KOKANOVIĆ - 20.11.2021 | 05:30


Motor i često ključni igrač na sredini terena Partizana Bibras Natko (31) morao je da napusti nacionalni tim Izraela, čiji je kapiten, pred finiš kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru, a nakon detaljnih analiza utvrđeno je da nekadašnji as moskovskog CSKA ima ozbiljan problem. Naime, njemu je putem laboratorijskih testova dijagnostikovana anemija, pa će morati da pauzira do januara.

Foto: Starsport
NISU OD ČELIKA: Tužne vesti, bolest HARA među fudbalerima!

Natko je samo jedan u nizu vrhunskih fudbalera koje su u godinu dana zadesile nimalo naivne zdravstvene muke. Pritom, nije reč o ubičajenim sportskim povredama, te su pre njega čak bile i ugrožene karijere Aleksandru Kataiju (30), Kristijanu Eriksenu (29) i Serhiju Agueru (33).

ŠAMPIONSKI POVRATAK

Kao kreativac, asistent, dribler i golgeter, Katai je najvažniji igrač Crvene zvezde od povratka iz Amerike, pa je sve u Ljutice Bogdana zabrinulo njegovo, u početku misteriozno, odsustvo s terena krajem novembra 2020. Premda se prvobitno spekulisalo o povredi primicača, precizni pregledi pokazali su da momak iz Srbobrana boluje od trombocitopenije, retke bolesti krvi koja nastaje usled problema s manjkom krvnih elemenata, što dalje dovodi do zgrušavanje krvi i usporene cirkulacije.

Ipak, povremeni reprezentativac Srbije uspešno se oporavio i vratio na teren poslednjeg dana februara i zatresao mrežu Proletera u trijumfu Zvezde od 4:0. Ali je i dalje oprezan i ide na redovne kontrole.

JUNAČKO SRCE

Planeta je zanemela 12. juna, kada je tokom Evropskog prvenstva u Kopenhagenu, na meču između Danske i Finske (0:1), plejmejker domaćih Eriksen pao na travu kao pokošen. Saigrači su ga okružili, hitno je prevezen u najbližu bolnicu, a utvrđeno je da je as milanskog Intera doživeo srčani udar. Sve prognoze u vezi s njegovim oporavkom otada su neizvesne, a nekadašnjem igraču Totenhema ugrađen je defibrilator, odnosno aparat za pokretanje srca. Postoje nagoveštaji da bi se Eriksen mogao vratiti fudbalu na proleće, ali to nije izvesno.

Foto: Tanjug/AP

 

Naćo Fernandes igra s dijabetesom

Univerzalni defanzivac Real Madrida Naćo Fernandez (31) s uspehom nosi dres "kraljevskog kluba", čije je sve mlađe kategorije prošao, a sve to postiže uprkos činjenici da mu je sa samo 12 godina dijagnostikovan dijabetes tipa jedan. Povremeni reprezentativac Španije tek je 2016. obelodanio tu informaciju javnosti. On strogo vodi računa o ishrani i pripremi za utakmice, što mu je možda i pomoglo da izbegne teže povrede u karijeri.

Muku sa vitalnim organom ima i napadač Barselone Aguero, koji je 30. oktobra u finišu prvog poluvremena duela s Alavesom (1:1) morao da napusti teren usled nepravilnog rada srca, odnosno aritmije. Argentinac je nakon detaljnih kardioloških pregleda saopštio da će najmanje tri-četiri meseca biti van terena, što je veliki hendikep za njega, ali i za posrnule Katalonce.