IGRA SUDBINE - GDE NAŠI PROĐU, TU VIŠE NEMA SPASA: Mučili "večite" pa stavili katanac!


IZVOR: Veljko PETROVIĆ - 24.08.2021 | 04:30


Tužne, možda je bolje reći pretužne, vesti iz Italije... Posle 92 godine postojanja kultni italijanski klub Kjevo Verona se ugasio.

Foto: youtube.com/printscreen

Crvena zvezda - Kjevo

"Leteći magarci" izbačeni su iz Serije B i neće im biti dozvoljeno ni da krenu iz najnižeg ranga Serije D. Žuto-plave videla je uživo i ovdašnja javnost jer su ispali od Crvene zvezde u poslednjoj rundi kvalifikacija za Kup UEFA u sezoni 2001/02. Time je nastavljen spisak ekipa kojima se desilo nešto loše poput gašenja, ispadanja ili izbacivanja iz evropskih takmičenja nakon što su bili rivali crveno-belima ili Partizanu na međunarodnoj sceni.

TUŽAN ISTOČNI BLOK

Kada govorimo o timu s Marakane, pored Kjeva, serija počinje ukrajinskim CSKA iz Kijeva, koji se ugasio 2001, a izbacio je crveno-bele u poslednjoj rundi kvalifikacija za Kup UEFA u sezoni 2007/08. Zatim sledi poljski Groclin, koji je ugašen 2015, ali su oni ispali od Zvezde u istoj fazi takmičenja, u sezoni 2007/08. Tu je i Glazgov Rendžers, tim koji nije nestao, ali je bio izbačen u četvrtu ligu Škotske zbog dugova i, na kraju, se vratio. Svi zvezdaši se sigurno sećaju Naća nova i ispadanja u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2007/08.

Foto: Starsport

Crvena zvezda - Groclin

Katastrofalne sudbine doživeli su i manji klubovi koji su igrali protiv crveno-belih u kvalifikacijama za Ligu Evrope od sezone 2011/12. do sezone 2013/14. Letonski Ventsplis izbačen je iz Evrope na sedam godina zbog nameštanja, dok su beloruski Naftan i islandski IBV u drugoj ligi svojih zemalja.

PREKO CELE EVROPE

I Partizanovi rivali su prolazili katastrofalno, a čak tri spominjemo u kvalifikacijama i grupi Kupa UEFA u sezoni 2004/05. Rumunski Ocelul je u trećoj ligi, a ispao je u drugom kolu kvalifikacija, dok je grčki Egaleo u drugoj ligi, a igrao je u Humskoj u grupnoj fazi. Na kraju, i ukrajinski Dnjepar, ugašen 2015, a ispao je od Partizana u šesnaestini finala. Tu je i slovačka Petržalka, bolna rana grobara i sećanje na ispadanje u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2005/06, a ona je primera radi pre šest godina bila u petom rangu.

Nepoznata je i sudbina italijanskog Livorna. Imaju dugove, ispali su u četvrtu ligu, a sa Partizanom su odigrali nerešeno u A grupi Kupa UEFA u sezoni 2005/06. "Parni valjak" je najubedljiviju evropsku pobedu ostvario protiv velškog Rila (8:0) u drugom kolu kvalifikacija za LŠ, a taj klub se 2020. ugasio. Za kraj, tu je i albanski Skenderberg, koji je izbačen na deset godina iz Evrope zbog nameštanja, a igrali su sa crno-belima u C grupi Lige Evrope u sezoni 2017/18.

ZVEZDINE ŽRTVE

Kjevo ugašen

Groclin ugašen

Rendžers izbačen u četvrtu ligu

Ventspils izbačen iz Evrope

Naftan ispao u drugu ligu

PARTIZANOVE ŽRTVE

Dnjepar ugašen

Ril ugašen

Petražalka u petoj ligi

Ocelul ispao u treću ligu

Egaleo ispao u drugu ligu

Livorno nestao iz fudbala

Skenderberg izbačen iz Evrope