STANKOVIĆ JE MOJ TATA, MIHAJLOVIĆ BOG FUDBALA! Goran Pandev ekskluzivno za Srpski telegraf!


IZVOR: Zorica S. RADULOVIĆ - 12.06.2021 | 04:30


Jako sam srećan zbog Dejanovih uspeha sa Zvezdom. Siniša je veliki fajter. Makedonija može da iznenadi svakoga.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Goran Pandev

Napadač Đenove Goran Pandev (37) merna je jedinica za uspeh i istrajnost u Severnoj Makedoniji. Posle ravno 20 godina u reprezentaciji dočekao je svojih pet minuta sa nacionalnim timom. Kada fudbaleri naših komšija u nedelju (13. jun) na Nacionalnoj areni u Bukureštu budu istrčali na megdan Austriji u prvom kolu Evropskog prvenstva, čitava zemlja, od Tetova do Đevđelije, gledaće u veterana iz Strumice i nadati se da će po ko zna koji put prosuti svoju magiju.

Kapiten, najbolji strelac i rekorder po broju nastupa za Makedoniju u intervjuu za Srpski telegraf objasnio je kako su "lavovi" napredovali kao selekcija, ispričao u kakvom je odnosu sa Dejanom Stankovićem i Sinišom Mihajlovićem i najavio kada bi mogao da se penzioniše.

Goran: Srbija je sa Piksijem dobila mnogo, imate kvalitet, možete da se plasirate na Svetsko prvenstvo

Makedonija je jedno od najvećih iznenađenja i osveženja u Evropi. Pobeda nad Nemačkom svedoči o velikom usponu vašeg fudbala. Kako je došlo do toga?

- Dolaskom selektora Igora Angelovskog na klupu dosta se stvari promenilo. Imamo sjajnu atmosferu, živimo jedan za drugog, funkcionišemo kao porodica, a za sve to je zaslužan selektor. Upravo ta atmosfera vidi se i na terenu. Igor je takav čovek da kaže sve otvoreno i u lice, a to je preduslov dobre atmosfere.

U teškoj ste grupi. Rivali su Austrija, Ukrajina i Holandija. Kakvi su vam apetiti?

- Imamo loše iskustvo s Austrijom, igrali smo dva puta i imamo negativan rezultat. Nema slabe reprezentacije na EVRO i u svaku utakmicu moramo da uđemo hrabro i dobro pripremljeni. Ako prođemo grupu, za nas će to biti kao da smo osvojili Evropsko prvenstvo. Nemamo šta da izgubimo, svesni smo svojih mogućnosti i upravo zato možemo da iznenadimo.

Da li je EP idealna scena za oproštaj od selekcije Makedonije?

- Zahvalan sam navijačima koji ne prestaju da bodre i reprezentaciju i mene i koji ne prihvataju moju penziju, ha, ha, ha. Videćemo posle turnira, ali mislim da je ovde moj kraj i da idem u penziju. Sada sam samo koncentrisan na utakmice na prvenstvu, a posle ću razmišljati o oproštaju.

Srbija se nije plasirala na EP. Da li ste pratili naše igre i šta mislite o novom selektoru Draganu Stojkoviću?

- Žao mi je što je Srbija ispala od Škotske na penale. Imate kvalitetnu reprezentaciju s mnogo velikih imena. Dolaskom Piksija na klupu mnogo ste dobili i mislim da možete da se plasirate na Svetsko prvenstvo. On je veliki trener, ima ime, poštovanje, autoritet i znanje. Mislim da može da vrati dobru atmosferu u reprezentaciju.

Vlahović može do Zlatne lopte

Šta mislite o mladom Dušanu Vlahoviću, koji je eksplodirao ove sezone?

- Vlahović je odigrao strašnu sezonu u Fiorentini! Postigao je impozantne rezultate, dao mnogo golova, ali to me ne iznenađuje, zna se kakvim kvalitetom raspolaže. Nije lako izboriti se u Seriji A i zato mislim da je Vlahović u budućnosti kandidat za Zlatnu loptu.

Vaš saigrač iz Intera Dejan Stanković napravio je velike rezultate sa Crvenom zvezdom. Da li ste imali prilike da to ispratite?

- Jako sam srećan zbog Dekijevog uspeha. Čujemo se stalno, velike stvari je uradio sa Zvezdom. Ja ga gledam kao tatu, mnogo mi je pomogao u karijeri. Kao čovek je sjajan i svi smo svesni šta je uradio kao igrač. Da bar pola od svega ovog ostvari kao trener, napraviće veliku karijeru. Siguran sam da njega tek čekaju veliki rezultati i titule.

Zbog svega što je prošao i preživeo, Siniša Mihajlović je možda i pobednik godine u Seriji A. Jeste li imali prilike da razgovarate s njim? Šta mislite o poslu koji obavlja sa Bolonjom?

- Miha je veliki borac, fajter! Svi smo svedoci sa čime se izborio i pokazao šampionski mentalitet! Pored toga je i veliki čovek. Sad, kada smo igrali protiv Bolonje, videli smo i pričali smo, rekao sam mu da zaslužuje sve najbolje i da ti rezultati s Bolonjom nisu slučajni! U godini kada se borite sa teškom bolesti obezbedite opstanak, izađete iz opasne zone i ti problemi se ne odraze na tim je prevelik uspeh koji pokazuje i njegov autoritet kod igrača. On je bog fudbala.