Nezaboravni dani Tariba Vesta u Partizanu: Mateusu gurnuo “prstenac”, u Milano je išao zbog frizure


IZVOR: Telegraf/Republika - 22.04.2020 | 14:38


Koliko je vragolasti Nigerijac zapravo imao godina na vrhuncu karijere, da li je zaista bio stariji nego što je pisalo u krštenici, uz nekoliko nezaboravnih anegdota.

Foto: Starsport

Taribo Vest

Golman Đorđe Pantić, nekadašnji saigrač Nigerijca u Humskoj, sada trener golmana filijale Teloptik, prisetio te sezone i vragolija Vesta na treninzima i u svlačionici crno-belih.

- Priča o Taribovim godinama je jednako bila aktuelna i kada je igrao, ali vidim da se i sada poteže, jer je takav lik, proto ne možete da ga zaboravite. Na stranu ta krštenica, šta god pisalo i bilo tačno u njoj, Partizanu je doneo mnogo. Radilo se o vrhunskom igraču, koji je igrao u velikim klubovima, bio lider svoje reprezentacije, koja je takođe bila jaka u to vreme. Ulivao nam je sigurnost, kada je bio na terenu sve je bilo pod kontrolom u odbrani. Bio je prilično profesionalan na treninzima, iako ljudi možda imaju neku drugu sliku, mada je bio poneki gaf, kada se atmosfera malo opusti. Bio je veoma pozitivan, vesele naravi i sjajno se uklopio u grupu – kaže Đorđe Pantić.

- Naša generacija je bila složna na terenu, a družili smo se mnogo i van terena. Posle svakog treninga smo se nalazili na istom mestu, gotovo svi igrači, pili piće zajedno, pričali... Zato smo i postigli uspeh. Taribo je bio “začin” koji je dodatno unosio vedrinu.

Nedavno je Ivica Kralj otkrio neke ludorije Vesta, Pantić se samo nadovezao.

- Da, da, Ivica je ispričao za automobil. Taribu je automobil stao je na Gazeli, zakrčio saobračaj, potom je samo izašao i pozvao tadašnjeg portparola Marka Vjetrovića, rekao mu da auto ne radi i - nestao - smeje se Pantić.

Foto: Starsport

Ni tadašnji trener Lotar Mateus nije bio pošteđen ludorija Nigerijca, zbog kojih je znao da izgubi nerve.

- U nekoliko navrata je iznervirao Mateusa, a nasmejao sve nas do suza. Sećam se da je ekipa na treningu radila kratke sprinteve i jedan od čunjeva se pomerio. Lotar se sagnuo da namesti čunj, u tom trenutku je protrčao Taribo i gurnuo mu srednji prst u zadnjicu, što naš narod kaže “prstenac”. Nemac je skočio kao oparen, okrenuo se, a u međuvremenu je, ni kriv ni dužan, naleteo Branko Savić, koji je ostao ukopan, u neprijatnoj situaciji. Danima smo to posle prepričavali...

- Ostavio je pismo na volanu autobusa. Poručio treneru da se izvinjava što je morao da ode da popravi frizuru u Milanu. Nosio je te njegove kikice u različitim bojama, to su zapravo bili umeci i dešavalo se da mu odjednom neka otpadne sa glave. Onda ode da “popravi” to, pa ga malo nema i tako u krug.

Modni izleti takođe nisu bili strani Taribu Vestu, pa se Pantić prisetio neobičnog stajlinga na jednom od treninga.

- Imali smo trening i u “Teleoptik” stiže Taribo u lakovanim crnim cipelama “salonkama”, svečanim ljubičastim pantalonama, na “ivicu”, a gore – gornji deo trenerke reprezentacije Nigerije. Na leđima piše velikim slovima “Nigerija”. I onda je naravno počeo šou, dozivali smo ga “O Taribo, moda, o la la...”, kako je on inače imao uzrečicu.

Nigerijac je imao običaj da posle treninga uđe u kuhinju sportskog centra, uzme šta mu treba i zaputi se kući.

- Jedom je moj brat došao po mene na trening, a Taribo nije imao automobil, pa sam ga pozvao da pođe sa nama. Čekamo ga u kolima, stiže posle nekoliko minuta i u rukama nosi celu veknu hleba, koju je grizao tokom vožnje do Bežanijske kose, gde je inače živeo. Takav je bio, spontan, veseo, bučan u svojim ludorijama. Ali na terenu je bio – zver - priseća se Đorđe Pantić.

Foto: Starsport

Pre nekoliko dana pronela se vest da je Taribo Vest u rodnoj zemlji postao sveštenik i to u crkvi koju je 2014. u Lagosu sam osnovao, a koju je nazvao "Sklonište od oluje Čudesnog sveštenstva svih nacija".

- Nisam iznenađen, jer je i tokom boravka u Partizanu dosta pažnje poklanjao veri. Ustajao je ujutru u šest, ode u kupatilo i moli se do devet sati... Čak je nekim igračima i izgovarao molitve da im pomogne kada su povređeni. Zato me ne čudi što je postao sveštenik.

Igrači, čelnici kluba iz tog vremena, ali i navijači do dan danas samo u superlativu govore o Taribo Vestu.

- Ta činjenica govori sama za sebe. Pazite, posle toliko vremena o njemu pričaju Ronaldo i Vijeri, sećaju se šala, vremena provedenog sa njim. Vode se te debate o godištu, ali uvek ističe da je, iznad svega, bio strašan fudbaler. Neka je u Partizanu imao i 40 godina, zamislite koliko treba da budete dobri i nosite to bez problema, budete jedan od lidera tima. Održao je govor pred utakmicu sa Njukasom o kome su kasnije svi pričali, ulio igračima veru da mogu da izbace favorita i plasiraju se u Ligu šampiona. Zato je Taribo neponovljiv – zaključuje Đorđe Pantić.