Generalni direktor crveno-belih priznao Hrvatima: Zbog očevog pijanstva sam dobio ime Zvezdan!


IZVOR: Radovan V. BIBIĆ - 25.11.2019 | 04:21


Zvezdan Terzić (53) jedan je od ključnih tvoraca najvećih uspeha Crvene zvezde poslednjih godina. Međutim, njegova životna sudbina od samog rođenja bila je vezana za crveno-bele, zahvaljujući kojima je i ime dobio.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Zvezdan Terzić

- Roditelji su mi po Zvezdi i dali ime jer su bili zvezdaši. Majka me je rodila neplanirano, otac je odmah otišao u kafanu gde su svi bili zvezdaši. Napili su se i rekli: "Neka bude Zvezdan." I u školi sam bio poznat kao fanatik za crveno-belima. Ali ni sanjao nisam da ću biti igrač, a kamoli prvi čovek kluba - istakao je generalni direktor kluba sa Marakane za hrvatski Večernji list.

Kako je rastao u rodnom Vrbasu, Terzićev idol je bio Dragan Džajić, a na Marakanu je prvi put došao 1978. Tada nije mislio da za njega nema većeg vrhunca. Danas sa Džajom usko sarađuje u Ljutice Bogdana, a veliku pomoć ima i od države, koja je prepoznala Zvezdu kao veliki srpski klub i pomogla joj, sa sadašnjim predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu.

- Vučića poznajem dugo, još iz vremena kad sam bio predsednik Fudbalskog saveza Srbije, pa i pre jer je veliki zaljubljenik u fudbal i sport. Pozvao me je 2013. i rekao: "Terza, moraš preuzeti ili savez ili Zvezdu." Godinu posle pozvao me je kući i rekao mi: "Moraš preuzeti Zvezdu, to se sve raspalo." Tri sile društva bile su protiv nje. Tajkuni su imali interes da Zvezda ne bude velika i da je lakše kupe. Zbog položaja jer je tih 17 hektara u njenom vlasništvu najbolje i najskuplje zemljište u Beogradu. Drugi interes bio je državni. Na svim su važnim pozicijama bili partizanovci. Moć severne tribine i "Delija" prevazilazi sportsko navijanje. Oni imaju ozbiljnu društvenu, političku i socijalnu snagu. Tadašnjem vrhu države odgovarala je slaba Zvezda da minimaliziraju i njihov uticaj. I treće, FSS je bio jako blizak Partizanu jer je Tomislav Karadžić došao na mesto predsednika saveza direktno iz Partizana, gde ga je nasledio njegov prvi pomoćnik. I naravno da su tada Partizan i savez bili jedno - dodao je Terzić.