Ekskluzivno: Mihajloviću neophodna transplatacija koštane srži - velikom Siniši spasava život donor iz Amerike!


IZVOR: Emir SELMANI - 12.11.2019 | 04:11


Treneru Bolonje Siniši Mihajloviću (50) život će spasti donor iz Amerike, ekskluzivno saznaje Srpski telegraf! Mihi je neophodna transplantacija koštane srži, a u SAD je pronađen čovek čije tkivo 95 odsto odgovara Sinišinom.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Siniša Mihajlović

U slučajevima akutne leukemije poput Mihinog najpre se traži srodnik koji bi donirao koštanu srž. Na ispitivanjima su bili jedan od njegovih sinova i brat Dražen.

Za sina je utvrđeno da njegova koštana srž odgovara 50 odsto, dok je bratova bila i ispod tog nivoa. Na sreću, pojavio se davalac preko bare i nekadašnji selektor Srbije posle završetka hemioterapija biće podvrgnut transplantaciji.

PORODICA SREĆNA

- Siniša se u ovom trenutku oseća dobro. Porodica je srećna jer je u Americi pronađen čovek čija koštana srž odgovara čak 95 odsto Mihajlovićevoj. Analizama su bili podvrgnuti njegov sin i brat, ali su njihovi procenti bili znatno manji, negde oko 50 odsto. Familija Mihajlović se o ovome neće javno izjašnjavati jer želi da zaštiti Sinišinu privatnost - priča dobro obavešteni izvor Srpskog telegrafa blizak nekadašnjem reprezentativcu Jugoslavije.

Italijanski mediji preneli su da Miha ulazi u finalnu i ključnu fazu lečenja, a unutar tih šest nedelja, koliko je kritičan period, najverovatnije će biti obavljena transplantacija.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Doniranje ćelija koštane srži neophodnih za transplantaciju može se izvesti na tri načina: prikupljanjem matičnih ćelija iz pupčanika novorođenih beba (što otpada u Sinišinom slučaju), izdvajanjem matičnih ćelija iz periferne krvi davaoca (metoda je slična procesu dijalize kod bubrežnih bolesnika) ili hirurškom punkcijom iz kostiju davaoca (najverovatnija opcija). Prethodno će se lekari u bolnici "Sveta Ursula" u Bolonji postarati da Mihi hemioterapijama unište sve maligne ćelije kako bi se dobio prostor u koštanoj srži.

KRUCIJALAN PERIOD

Taj period će biti krucijalan za Sinišu jer će mu imunitet biti izuzetno oslabljen, a svaka, pa i najmanja infekcija može biti fatalna. Zbog toga će morati da bude u strogom karantinu i izolaciji. Nakon transplantacije sledi dve-tri nedelje u potpuno sterilnim uslovima, dok matične ćelije ne počnu da se reprodukuju, a imuni sistem ne vrati u normalu. Najveći rizik od odbacivanja transplanta je u prvih 100 dana, a da bi transplantacija mogla da se podvede pod uspešnu, mora da prođe najmanje godinu dana bez pratećih komplikacija.

Arijana proslavila rođendan bez Siniše

Foto: instagram.com/arianna_rapaccioni/

Siniša i Arijana Mihajlović

Zbog borbe protiv opake bolesti Siniša Mihajlović nije bio u mogućnosti da sa suprugom Arijanom Rapaćoni proslavi njen 47. rođendan. Njih dvoje su u braku 24 godine i imaju šestoro dece - ćerke Virdžiniju i Viktoriju i sinove Nikolasa, Marka, Miroslava i Dušana.

TRANSPLANTACIJA KOŠTANE SRŽI

- Moguće je da se odradi na dva načina: izdvajanjem matičnih ćelija iz periferne krvi davaoca ili hirurškom punkcijom iz kostiju davaoca

- Postupak se preko Svetskog registra odvija po strogim pravilima, uz zaštitu identiteta pacijenta i donora, koji se nikada ne upoznaju

- Krvna grupa u čitavom procesu ne igra nikakvu ulogu.