LEGENDA NE BLEDI: Šekijevi učenici - Trener i roditelj


IZVOR: Republika - 09.01.2019 | 20:57


Dragoslav Šekularac ostavio je neizbrisiv trag tokom igračke karijere, ali je impresivnu fudbalsku biografiju oplemenio radeći trenerski posao. Tokom staža provedenog na klupi mlađih kategorija i prvog tima Crvene zvezde, ali i inostranih klubova, uticao je na razvoj velikih fudbalskih imena, pa su iza njega osim bravura sa terena ostali i mnogi sjajni učenici.

Foto: Tanjug

Jedan od igrača koji je stasao uz Dragoslava Šekularca je i Vlada Stošić, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde.

- Saradnja sa Šekijem obeležila je moj fudbalski razvoj, jer sam verovatno jedini igrač koji je sa njim saradjivao u tri epohe. Doveo me je još kao juniora iz Vranja u Crvenu zvezdu, a sa njim sam iz Ljutice Bogdana otišao i u Australiju. Potom smo sarađivali i u prvom timu Futskraja, a zajedno smo osvojili tri titule. Definitivno je bio ključni trener u mojoj karijeri i mogao bih danima da pričam o značaju uticaja koji je imao - premotao je film Stošić.

Među brojnim anegdotama, nekadašnji fudbalski arhitekta izdvojio je jednu iz najmlađih dana.

- Sve u podmlatku Zvezde nas je naučio osnovnim životnim principima i rezonima. Usadio nam je pobednički mentalitet, preneo sve finese i fudbalske tajne bez rezerve. Bio nam je trener, ali i roditelj. Prva slika po prisećanju biće mi odlazak u Šestu beogradsku gimnaziju. Odveo me je da me upiše, a njegovim dolaskom sve je stalo, profesori su prekinuli časove, a svi su pohrlili da uzmu autogram od njega. Izgubili smo jednog od najvećih fudbalskih umetnika - neskrivajući žaljenje rekao je Stošić.

Šekularac je značajan udeo imao i u kreiranju fudbalske biografije Zvonka Milojevića.

- Šeki je za mene prvi i jedinstveni trener, jer sam kod njega debitovao za seniorski tim Crvene zvezde. Ostaće duboko urezan u mojim sećanjima i zlatnim slovima upisan u klupskoj istoriji. Prilika koju mi je ukazao se ne zaboravlja i za mene će on zauvek živeti. Šeki je besmrtan! Želim mu laku zemlju, ali čovek traje dokle god traju njegova dela, a njegovih je mnogo i besmrtna su.

Čuveni golman je za crveno-bele debitovao upravo pod komandnom palicom druge Zvezdine zvezde, a i danas se seća saveta pred prvi meč među Zvezdinim stativama.

- Rekao mi je: Miloje, lopta se isto hvata u prvom timu kao i u omladincima, potrebno je samo da si koncentrisaniji i energičniji. Imam u tebe poverenje, samo hrabro, napred i biće sve kako treba - prisetio se Milojević.