PREDSTAVLJAMO SRPSKE FUDBALSKE ŠAMPIONE: FK Bežanija Beograd!


IZVOR: Vladimir Vorih - 15.02.2023 | 08:53


Nekadašnji član elite srpskog fudbala nalazi se na putu povratka na stare staze uspeha, ali taj put ipak neće biti "posut ružama".

Foto: FK Bežanija
PREDSTAVLJAMO SRPSKE FUDBALSKE ŠAMPIONE: FK Bežanija Beograd!

Šampion jesenjeg dela sezone u okviru Međuopštinske lige Beograd - "grupa A", jeste Fudbalski klub Bežanija iz Beograda.

 
- Istorijat kluba:

Pre više od jednog veka, tačnije 1921. godine klub je formiran pod imenom Soko. Nešto kasnije preimenovan je u BSK (Bežanijski sportski klub), a svoj rad nije prekidao ni tokom Drugog svetskog rata.

Po okončanju ratnih strahota, pod imenom Jedinstvo, takmičio se pod patronatom Novosadskog fudbalskog saveza u okviru Sremske lige da bi 1952. godine postao član prestoničke fudbalske organizacije. 

Pred početak takmičarske 1955/56 sezone dobija današnje ime FK Bežanija.

Prvi put u eliti srpskog fudbala našli su se u sezoni 2006/07, a samo godinu dana kasnije predstavljali su Srbiju i u okviru tadašnjeg Kupa UEFA.

Od sezone 2019/20 klub je "krenuo od nule" kroz takmičenja u nižim rangovima beogradskog fudbala.

Foto: FK Bežanija

Klupski amblem

 

- Sezona 2022/23:

Jesenji deo sezone 2022/23 fudbaleri Bežanije su okončali sa skorom od deset pobeda i dva poraza i u prolećne bitke ulaze kao lideri ovog ranga takmičenja (imaju identičan bodovni saldo kao i ekipa Velike Moštanice).

FK Bežanija je tokom prvog dela takmičenja bila daleko najefikasniji tim u Međuopštinskoj ligi Beograd - "grupa A". Na 12 prvenstvenih mečeva postigli su 48 pogodaka, a najubedljiviji trijumf ostvarili su 9. oktobra prethodne godine kada su u okviru 8. kola kao gosti savladali ekipu Dedinja rezultatom 10:0.

- Igrački kadar:

Najbolji strelac Bežanije u prvom delu šampionata bio je Nikola Stevanović koji se 15 puta upisivao u listu strelaca. Pored njega treba istaći i Stefana Tošića sa šest, odnosno Dragana Popovića i Nemanju Jovovića koji su mreže protivnika tresli po pet puta. POGLEDAJ GALERIJU

 

- Rezultati u sezoni 2022/23:

1. kolo: Bežanija (Beograd) - 13. maj (Zemun) 2:0

2. kolo: Sinđelić 2012 (Ugrinovci) - Bežanija (Beograd) 1:2

3. kolo: Bežanija (Beograd) - Železnik 1930 (Železnik) 3:1

4. kolo: BUSK (Beograd) - Bežanija (Beograd) 4:3

5. kolo: Bežanija (Beograd) - Borac (Progar) 3:1

6. kolo: Šumadinac (Bečmen) - Bežanija (Beograd) 0:3

7. kolo: Bežanija (Beograd) - Srem (Jakovo) 7:0

8. kolo: Dedinje (Beograd) - Bežanija (Beograd) 0:10

9. kolo: Bežanija (Beograd) - slobodna

10. kolo: Bežanija (Beograd) - Miljakovac (Beograd) 3:1

11. kolo: Velika Moštanica (Velika Moštanica) - Bežanija (Beograd) 2:1

12. kolo: Bežanija (Beograd) - Rekreativo 011 (Beograd) 8:4

13. kolo: Novi Beograd (Novi Beograd) - Bežanija (Beograd) 1:3

 

 

- Prolećni deo sezone 2022/23:

Predstojeće proleće obeležiće velika borba između Bežanije i Velke Moštanice kada je u pitanju borba za plasman u viši rang takmičenja, Prvu beogradsku ligu - "grupa A". Obe ekipe u takmičenje ulaze sa identičnim bodovnim skorom, ali fudbaleri sa stadiona u Vojvođanskoj ulici imaju prednost u činjenici da će se dve ekipe sastati na stadionu pokraj Bežanijske crkve u okviru 24. prvenstvenog kola.

Prvi mečevi nastavka takmičenja daće i odgovor na pitanje da li još neko od klubova iz vrha tabele može da se priključi navedenoj borbi.

 

BONUS VIDEO: