NAJBOLJE PIVO, PERECE I KOBAJE: Uputstvo za dobar provod na Oktobarfestu


IZVOR: E. S. T. - 21.09.2018 | 01:12 >> 10:49


Najveći festival popularnog napitka počinje ovog vikenda u Minhenu, koji je uveliko spreman da dočeka hiljade gladnih i žednih turista.

Foto: Tanjug/AP

Pivo i Nemice u narodnoj nošnji - dodatna kombinacija

Najveća atrakcija Minhena Oktobarfest održava se krajem septembra i početkom oktobra i ove godine počinje u subotu 22. septembra od 10 ujutro, a zatvara se sedmog oktobra u 23.30. Manifestacija se održava na velikom prostoru u samom centru grada, gde su postavljeni ogromni šatori, pivnice i otvoreni prostori sa stolovima i klupama za goste, takozvane pivarske bašte.

Hranu i piće prati i dosta sadržaja vašarskog tipa poput ringišpila, streljana i igara na sreću. Svaki šator ima svoje radno vreme, ali retko koji radi posle 11 sati uveče. Manifestacija je sama po sebi okrenuta starijim i porodičnim ljudima, pa se ne toleriše velika galama. U 18 časova se pušta lagana tradicionalna muzika, a u ponoć je gotovo sve zatvoreno.

Ukoliko se nađete na ovogodišnjem Oktobarfestu, obavezno prisustvujte paradi kostima i pušaka, koja se održava u nedelju 23. septembra. Osim parade, posetioci koji prvog dana dođu na Oktobarfest moći će da vide i gradonačelnika Minhena kako zvanično otvara bure piva za početak manifestacije, a poslednjeg dana pozdrav ručnim topovima koji se održava ispred statue Bavarije.

Ako se pitate zašto se manifestacija koja počinje u septembru zove Oktobarfest, i za to postoji objašnjenje. Ranije se festival održavao isključivo u oktobru, ali je zbog vremenskih prilika prebačen u septembar. Za 16 dana, koliko traje, Oktobarfest svake godine poseti oko šest miliona ljudi, od čega oko 70 odsto posetilaca dolazi iz Bavarske. Ostatak prisutnih čine ljubitelji piva iz svih krajeva sveta.